ΓΕΩΤΕΕ: Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και βοσκήσιμες γαίες

Έγγραφο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας  προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα "Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και βοσκήσιμες γαίες".Ακολουθεί ολόκληρο το έγγραφο:

Κε Υπουργέ,
Η Κτηνοτροφία  αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και μάλιστα η νομαδική της μορφή είναι η προστιθέμενη αξία μιας τέτοιας παραγωγικής διαδικασίας που ταιριάζει απόλυτα στην ιστορία , στον πολιτισμό και στο φυσικό μας περιβάλλον.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει δώσει την απαιτούμενη προσοχή στον κλάδο βάσει ενός οργανωμένου μακροπρόθεσμου σχεδίου που θα έδινε προοπτική  και θα λειτουργούσε υπέρ της Ελληνικής Οικονομίας. Αποτέλεσμα της διαχείρισης αυτής είναι σήμερα να υπάρχουν μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τομέα.   

Ένα από σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου αυτού είναι και η οριοθέτηση  και  ορθολογική διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών. Είναι ένα πρόβλημα που η διαχείριση και επίλυση του υπηρετεί τόσο την ανάγκη ενίσχυσης της κτηνοτροφίας από τη μια και την προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος από την άλλη.

Έχοντας  συναίσθηση του μεγέθους του προβλήματος, καθώς και του ελαχίστου χρόνου τον οποίο είχατε στη διάθεση σας για την επίλυση του, καθώς και την διαπίστωση της ειλικρινούς διάθεσης επίλυσης του, σας παραθέτω παρακάτω τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο θέμα:
1.Την άμεση ενεργοποίηση και αναβάθμιση της σχετικής επιτροπής  για το θέμα που εσείς ο ίδιος συστήσατε με στόχο να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο που εσείς τις δώσατε με την απόφασή σας με τη συμμετοχή όλως των υπηρεσιών.
2.Την άμεση τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της δημιουργίας εθνικής βάσης βοσκήσιμων γαιών, τον προσδιορισμό των βοσκήσιμων γαιών, την διαφύλαξη της νομικής και διαχειριστικής  βάσης των εκτάσεων αυτών και την ενίσχυση του ρόλου των Γεωτεχνικών σε αυτές.
3.Την απογραφή και καταγραφή των βοσκήσιμων γαιών σε όλη τη χώρα κάτω από ενιαία λογική και βάση με στόχο αφενός την ορθολογική διαχείρισή τους και αφετέρου την εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων καθώς και των προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας.
4.Την άμεση χρηματοδότηση και εκπόνηση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης  κάτω από τον κεντρικό συντονισμό και σχεδιασμό του Υπουργείου σας.
5.Την σύνταξη και έγκριση των προδιαγραφών  των οριστικών σχεδίων βόσκησης που θα πρέπει να συνταχθούν μέσα στα επόμενα δύο - τρία χρόνια και στα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται υποχρεωτικά και ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της εφαρμογής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους.
6.Την εξασφάλιση  της χρηματοδότησης σύνταξης και εφαρμογής  των οριστικών σχεδίων βόσκησης μέσω του νέου ΠΑΑ της νέας χρηματοδοτικής περιόδου, που θα περιλαμβάνει και μέτρα και έργα αναβάθμισης και διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών.
7.Τη διασφάλιση και διατήρηση της βιοποικιλότητας καθώς και των τύπων οικοτόπων,  της χλωρίδας και της πανίδας που αναπτύσσεται  σε αυτές τις εκτάσεις.
8.Την εξεύρεση και εφαρμογή της καλύτερης και ορθολογικότερης σχέσης μεταξύ της βοσκο-ικανότητας και της  βοσκο-φόρτωσης για κάθε περιοχή ξεχωριστά με βάση επιστημονικά κριτήρια και μεθόδους .

Κε Υπουργέ,
Η επίλυση του προβλήματος κατά τη γνώμη μου αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τη χώρα. Οι πρώτες κινήσεις έδειξαν ότι ξεκινήσατε την επίλυση του θέματος αυτού με έναν σωστό και κατά τα φαινόμενα αποφασιστικό τρόπο. Δυστυχώς όμως τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια έλλειψη ενημέρωσης μου ως μέλος της επιτροπής.

Ταυτόχρονα η ύπαρξη φημών, διαρροών και υποσχόμενων  ‘’λύσεων’’ οι οποίες  ακούγονται για την ‘’δήθεν’’ εξεύρεση  5 η 10 εκ. στρέμματα βοσκήσιμων γαιών παρακάμπτοντας τη νομοθεσία και την επιστημονική πρακτική, προκαλούν την εύλογη ανησυχία του Επιστημονικού κόσμου,  των κτηνοτρόφων, καθώς  και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.  

Κατά την γνώμη μου όσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και καθυστερεί η επίλυσή του προβλήματος η προωθούνται δήθεν λύσεις που αγνοούν τις υποχρεώσεις της  χώρας απέναντι στην ΕΕ σε πληθώρα κανονισμών και οδηγιών, να είστε βέβαιος ότι μόνο δεν σας βοηθά αλλά δεν δίνονται λύσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει περαιτέρω εμπλοκή και διαφωνίες στην επίλυση που θα  περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Κε Υπουργέ,
Επειδή το θέμα των Βοσκήσιμων γαιών :
Είναι Πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με εύκολες  και απλοϊκές προσεγγίσεις
Έχει Πολύ μεγάλο κόστος για την χώρα και για την ίδια την Κτηνοτροφία τόσο σε επίπεδο καταλογισμών όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων
Ενέχει τον κίνδυνο της  περαιτέρω απομείωσης  την κτηνοτροφίας της  χώρας μας
Αγγίζει συνταγματικά θέματα και η επίλυση του υπόκειται σε νομολογία καθώς και ιδιαίτερη απαιτητική νομοθεσία και θεσμικό πλαίσιο
Επείγει ως προς το χρόνο επίλυσης του προβλήματος
θα ήθελα να σας υπενθυμίσω  την σοβαρότητα με την οποία τόσο εγώ όσο και το ΓΕΩΤΕΕ αντιμετωπίζει το όλο θέμα και όπως σας έχουμε πει κατ ‘ επανάληψη παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε δημιουργική , γόνιμη και πάνω από όλα αποτελεσματική συνεργασία.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Μέλος της Επιτροπής για τις Βοσκήσιμες Γαίες

 

Σπυρίδων Αν. Μάμαλης

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις