ΣΕΚ:η  κτηνοτροφία δέχτηκε πολλά χτυπήματα

Πραγματοποιήθηκε χτες 10/6/2015 στην Αθήνα,  Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του  Συνδέσμου  Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), όπου συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και συγκεκριμένα:  

Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στη νέα ΚΑΠ:  Τα μέλη ενημερώθηκαν για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις  και εκφράστηκε η ικανοποίηση του Συνδέσμου γιατί μετά από  αγώνες  του ΣΕΚ η συνδεδεμένη ενίσχυση  στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας προσεγγίζει τις θέσεις του.

Αποφασίστηκε επίσης να επιμείνει ο ΣΕΚ στην  αναθεώρηση  της τελικής  πρότασης του ΥΠΑΑΤ  προς την Κομισιόν για τη Συνδεδεμένη ενίσχυση  στους τομείς που  η παρούσα πολιτική κρίνεται ότι  δεν συμβάλει στην στόχευση, όπως πρότεινε ο ΣΕΚ, της  βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του κλάδου όπως στο βόειο κρέας και  στην ενίσχυση για την καλλιέργεια  πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών.

Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, διαχειριστικά σχέδια βόσκησης: Ο ΣΕΚ συμμετείχε στη διαβούλευση  του  Σχεδίου  Νόμου για τις Βοσκήσιμες Γαίες, όπου κατέθεσε τις παρατηρήσεις και προτάσεις του και  επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι  ο πολύτιμος χρόνος  που χάθηκε (ενός έτους και πλέον  μετά την ψήφιση του νόμου  4264/2014) στην ανάλυση σεναρίων και  παρεμβάσεων ελάσσονος σημασίας φαίνεται ότι αποσκοπούσε τελικά στην άρνηση του Υπουργείου να συνεργαστεί με τις κτηνοτροφικές και συνεταιριστικές οργανώσεις. Εκφράζει τις επιφυλάξεις του για τις επιπτώσεις που θα έχει στους κτηνοτρόφους ο δρόμος που διάλεξε το Υπουργείο για την κατανομή των βοσκοτόπων.

Ο ΣΕΚ επιμένει στην ολοκληρωμένη  πρόταση την οποία κατέθεσε έγκαιρα στην  αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και εν συνεχεία και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  για  τη σύνταξη των  προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε συνεργασία με τις οργανώσεις  μέλη του  τις Περιφέρειες της χώρας και τους Δήμους.

Για το ΣΕΚ  θα  αποτελέσει αιτία πολέμου  εάν οι κτηνοτρόφοι  υποστούν οποιαδήποτε  απώλεια των κοινοτικών ενισχύσεων από λάθη  ολιγωρίες και κακούς χειρισμούς  των υπευθύνων  του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των συναρμόδιων φορέων.

Φορολόγηση αγροτών – κτηνοτρόφων: Ομόφωνα διαπιστώθηκε ότι η  κτηνοτροφία δέχτηκε πολλά χτυπήματα από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα  τελευταία  χρόνια,  όπως η  επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α, του φόρου εισοδήματος κατά 13% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση και οι κτηνοτρόφοι να  αδυνατούν να παράγουν και να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει την πρέπουσα προσοχή  στη γεωργία και την κτηνοτροφία που αποτελούν τη βάση για την παραγωγή τροφίμων  και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κάποιος εν τέλει πρέπει να παράγει σε αυτή τη χώρα  και  αυτοί που παράγουν  χρειάζονται  στήριξη και όχι κυνηγητό.  

Αποφασίστηκε  η παρέμβαση του ΣΕΚ   για τα  παρακάτω φλέγοντα ζητήματα: 

  • Μείωση ΦΠΑ στις εισροές ( π.χ. ζωοτροφές, φάρμακα, μηχανήματα)  από 13% με 23% που είναι σήμερα στο 4% -6 %.
  • Επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης στο 5% - 8%  για τη ζωική παραγωγή, όπως ίσχυε πριν.
  • Πλήρης απαλλαγή των Πτηνο-κτηνοτροφικών  κτισμάτων, βοσκοτόπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων  από τον  ΕΝ.Φ.Ι.Α
  • Αφορολόγητο  όριο στο εισόδημα  12.000 €, όπως  έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
  • Απόσυρση της ΠΟΛ 1069/23.3.2015 για επιπλέον φορολόγηση ιδιοχρησιμοποιούμενων αγροτεμαχίων.
  • Το τιμολόγιο του ρεύματος  για τους αγρότες να επανέλθει  στα επίπεδα του 2009, όπως και παροχή αγροτικού πετρελαίου με χαμηλή τιμή.
  • Καμία φορολόγηση των επιδοτήσεων.

Συνεταιριστικό σήμα στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΚ στις  26/3/2015,   όπου συμμετείχαν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις  και εκφράστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενιαίου  Συνεταιριστικού σήματος  στο γάλα και τα γαλακτοκομικά,  αποφασίστηκε   να  προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς  η  σύσταση  της  νομικής μορφής του  Φορέα  διαχείρισης του  σήματος  έτσι ώστε να  καθίσταται δυνατή η έκφραση  της  μεγάλης εμπιστοσύνης του  καταναλωτή  στα συνεταιριστικά προϊόντα και η προώθησή τους στις αγορές.

Εθνική Διεπεγγελματική Οργάνωση Κρέατος – Απόφαση εισφοράς στα μέλη της: Ο ΣΕΚ πρωτοστάτησε στην ίδρυση της  Εθνικής Διεπεγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος στη χώρα μας. Αποφασίστηκε να στηρίξει με όλες  του τις δυνάμεις την ΕΔΟΚ που  έχει στόχο την προστασία- προώθηση του ελληνικού κρέατος προς όφελος όλων των παραγόντων του κλάδου και ιδιαίτερα των καταναλωτών.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις