Σημαντικές εξελίξεις στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού

 
Τον τελευταίο χρόνο η διεύθυνση Φυτογενετικών πόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών του Υπουργείου Π.Α.Π.Ε υπεύθυνη για την παραγωγή, διάθεση και διακίνηση του πολλαπλασιαστικού υλικού στη χώρα μας, εργάζεται πάνω στη σύνταξη του Τεχνικού κανονισμού παραγωγής, ελέγχου και πιστοποίησης αρχικού και βασικού υλικού αγενούς πολλαπλασιασμού της αμπέλου, το οποίο προέρχεται από την εφαρμογή της μεθόδου της κλωνικής επιλογής  στην άμπελο.
 
Στη προσπάθεια αυτή του Υπουργείου που προσανατολίζεται στο να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίσει πρωτίστως τον Έλληνα Παραγωγό, ο Σ.Ε.Φ.Α.Α με διάθεση να βοηθήσει το Υπουργείο στο έργο του με τα μέσα που διαθέτει, κάλεσε τον Γερμανό Καθηγητή Ernst Rühl ο οποίος ηγείται του τμήματος πολλαπλασιασμού και βελτίωσης του Γερμανικού ερευνητικού κέντρου του GEISENHEIM προκειμένου να διασαφηνιστούν ζητήματα που έχουν απασχολήσει το Υπουργείο στη σύνταξη του τεχνικού κανονισμού.
To ινστιτούτο του Γκάιζενχαιμ είναι η εξέλιξη του Βασιλικού Προυσικού Ινστιτούτο Δενδροκομίας και  Αμπελουργίας που ιδρύθηκε το 1872 από έναν πλούσιο κάτοικο του Γκάιζενχαιμ, τον Εδουάρδο βον Λάντε και έχει ίσως την μακροβιότερη και πιο επιτυχημένη παράδοση στην Ευρώπη.
 
 Στην συνάντηση παρέστησαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Φυτογενετικών πόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών  και κυβερνητικοί παράγοντες. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες που διήρκεσε η συνάντηση, έγινε διεξοδική ανάλυση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τον τομέα ενώ ο καθηγητής ανταποκρίθηκε σε πλήθος δύσκολων ερωτήσεων που έδειξαν ότι η διεύθυνση Φυτογενετικών πόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών προσεγγίζει το θέμα διεξοδικά και έχει σα στόχο να στείλει προς υπογραφή ένα κείμενο το οποίο δε θα αφήνει παραθυράκια σε ασυνείδητους και καιροσκόπους.
 
 Καθ’όλη τη διάρκεια της συνάντησης εκείνο που  τονίστηκε περισσότερο είναι ότι η διάσωση και διάδοση  των Ελληνικών Γηγενών Ποικιλιών είναι Εθνικό θέμα. Ο Καθηγητής επεκτάθηκε λέγοντας ότι είναι Ευρωπαϊκή Ευθύνη να παραμείνουν οι Ελληνικές γηγενής ποικιλίες Ελληνικές και ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αμείλικτη σε κάθε αντίθετη ενέργεια. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αποτραπεί η εξαγωγή ακόμα και για ελέγχους υλικού των γηγενών ποικιλιών αφού τα εργαστήρια που διαθέτει η Ελλάδα επαρκούν για να γίνει οποιαδήποτε έρευνα.
 
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Καθηγητή στο θέμα της πιστοποίησης. Η πρόταση του είναι η δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Εθνικού Φορέα Ελέγχου και Πιστοποίησης και απέκλεισε ακόμα και την συνεργασία του κράτους με ιδιωτικές εταιρείες  ή ιδρύματα.
 
Τέλος ο καθηγητής που έχει συμβουλεύσει πολλές χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Υπουργείου ΠΑΠΕ για οποιαδήποτε ερώτηση που αποσκοπεί στην οργάνωση ενός ισχυρού Ελληνικού Μοντέλου παραγωγής, ελέγχου και πιστοποίησης αρχικού και βασικού υλικού αγενούς πολλαπλασιασμού της αμπέλου.
 
Ο Σ.Ε.Φ.Α.Α που εκφράζει την πλειονότητα των Ελληνικών Φυτωριακών Επιχειρήσεων Αντιφυλλοξηρικής Αμπέλου υπόσχεται ότι  με τις δυνάμεις που διαθέτει θα στηρίξει την προσπάθεια του Υπουργείου με προτάσεις που θα εκφράζουν τις Ελληνικές θέσεις και αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες απέναντι σε όσους εκφράσουν τη διάθεση προς τη διασφάλιση των οικονομικών τους συμφερόντων και μόνον να δωρίσουν τον Εθνικό μας Πλούτο με αντάλλαγμα τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων ΜΑΣ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις