Από σήμερα ως τη Δευτέρα οι πληρωμές για τα Προσωρινά Δικαιώματα

Βρισκόμαστε ήδη στον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε οι αγρότες να ετοιμάζονται να πάρουν ΟΧΙ την προκαταβολή της επιδότησης του 2015 αλλα την εξόφληση. Ωστόσο, τίποτα δεν προμηνύει ότι η πρώτη πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ θα γίνει άυριο

Οταν η εμπιστοσύνη εξαφανίζεται με τόσο γοργό ρυθμό, τίποτε διαφορετικό δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί με τις πληρωμές.

θα χρειαστεί να περιμένουν οι αγρότες  λίγο ακόμα για να αρχίσουν να λαμβάνουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο φλέγον θέμα της πληρωμής των δικαιωμάτων, και εν μέσω φημών για μικρά ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο  της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016.

«Αναρτήθηκαν ήδη από το μεσημέρι τα Προσωρινά Δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους τη Δευτέρα», ανέφερε ο κ. Αποστόλου, θέλοντας να καθησυχάσει τους αγρότες για την καθυστέρηση στις πληρωμές.

«Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από τη βασική ενίσχυση, που σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ ανέρχεται στα 1,2 δις, θα είναι το 90%, δηλαδή 1,1 δις ευρώ, που αποτελεί  το 50% της συνολικής άμεσης ενίσχυσης.

Σε αυτά θα προσθέσω μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη ακόμη τουλάχιστον 200 εκατ., που αφορούν όλες τις εκκρεμότητες  από το 2008 ως  το 2014.

Με άλλα λόγια η ύπαιθρος θα ενισχυθεί αυτές τις ημέρες με το ποσό των 1,3 δις , πράγμα που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική δραστηριότητα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω τρία  πράγματα:

  1. Πρόκειται για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που σημαίνει  επαναπροσδιορισμός όλων των δικαιωμάτων (μιλάμε για  720 χιλιάδες δηλώσεις ) ,
  2. Στις περισσότερες χώρες  δεν έχουν γίνει οι σχετικές πληρωμές . Ενδεικτικά αναφέρω ότιτο Βέλγιο , το Ηνωμένο Βασίλειο  κ.λ.π. δεν θα πληρώσουν εντός του 2015   ή άλλες χώρες , όπως η Γαλλία , η πιο οργανωμένη αγροτική χώρα, η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία κ.λ.π. θα πληρώσουν εντός του Δεκέμβρη και
  3. Τα ποσά της νέας ΚΑΠ, που βέβαια είχε συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι τουλάχιστον κατά 10% μικρότερα», δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις