Τα κριτήρια  για το διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

Μέτρα για την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά κίνητρα, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, που προχωρεί στη σύνταξη μητρώου αγροτών με βάση τρία αυστηρά κριτήρια.
Παράλληλα θα καθιερωθεί ειδική κάρτα για τους αγρότες, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Στο όνομα της αναζήτησης «αντιμέτρων» για την εκτόνωση της κρίσης με τα αγροτικά μπλόκα, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία μητρώου των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με σκοπό την ευνοϊκή φορολογική και ασφαλιστική τους μεταχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», προβλέπεται η συγκρότηση μητρώου, για την ένταξη στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις. Το σχέδιο βασίζεται στο διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες, με αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

 

Ποιοι όροι τίθενται

-Θα πρέπει να αντλεί το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα

-Το 30% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του να απασχολείται στον αγροτικό τομέα

-Να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ

Όσοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα εντάσσονται στο μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Το σχέδιο για την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών περιλαμβάνει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από 26% που θα ισχύει από το 2017, θέσπιση αφορολόγητου ορίου για το οικογενειακό εισόδημα, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, καθώς και μοριοδότηση για συμμετοχή στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεδομένη θεωρείται και η διεύρυνση των εκπτώσεων των αγροτών.  Στις εκπτώσεις θα συμπεριληφθεί και η τεκμαρτή οικογενειακή αμοιβή για αγροτικές εργασίες, ενώ θα υπάρξει και συντελεστής αποσβέσεων για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και άλλων πάγιων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις