Η πρώτη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

Δύο μήνες μετά την υπογραφή της απόφασης για νομιμοποίηση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα και μετά την έγκριση της σχετικής άδειας, τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα γίνει στα Χανιά η πρώτη σπορά μιας ποικιλίας κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης από μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΚΑΝΝΑΒΙΟ-HEMP HELLAS».

Η σπορά που θα έχει εορταστικό χαρακτήρα και μπορεί να παρακολουθήσει ή και να συμμετάσχει όποιος θέλει, θα γίνει σε χωράφι ενός στρέμματος στον Κουφό Κυδωνίας.

Προηγήθηκε, το Σάββατο 28 Μαΐου, αντίστοιχη σπορά σε χωράφι επτά στρεμμάτων στα Ψαχνά Ευβοίας.

Υπενθυμίζεται πως με νόμο του 2013 έγινε στην Ελλάδα ο διαχωρισμός της βιομηχανικής κάνναβης από την «ναρκωτική» κάνναβη.

Όμως το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της καλλιέργειας βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά. Τον Απρίλιο του 2016 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προκειμένου να καταστεί επιλέξιμη αγροτική δραστηριότητα για τη χορήγηση της βασικής ενίσχυσης (επιδότηση).

Να σημειωθεί εδώ πως η Ελλάδα ήταν από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είχαν εναρμονιστεί με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη νομιμότητα της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης.

Τι θα γίνει η συγκομιδή των φυτών

Όπως αναφέρει η ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ «οι πρώτες μας καλλιέργειες θα θεριστούν συνεργατικά και εορταστικά τον Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσει η μεταποίηση και παραγωγή βιολογικών ελαίων, μιας σειράς διατροφικών προϊόντων- υπερτροφών και προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Για το σκοπό αυτό θα στηθεί μια μεταποιητική μονάδα ελαιοποίησης και τυποποίησης στην Χαλκίδα, μέσα από ένα συνεργατικό πολυμετοχικό σχήμα ανοιχτό σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το άχυρο- ξυλώδη στελέχη θα συγκεντρωθούν και θα επεξεργαστούν στα Χανιά, όπου τον Οκτώβριο του 2016 θα πραγματοποιηθεί διεθνές σεμινάριο χτισίματος με ασβεστοκάνναβη (σε συνεργασία με την ομάδα φυσικής δόμησης Minoeco), και θα τεθούν τα θεμέλια για την κατασκευή του πρώτου κανναβόσπιτου στην Ελλάδα».

 flashnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις