ΠΟΓΕΔΥ: σκάνδαλο η παρασκευή γιαουρτιού με χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος

Aνακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) σχετικά με την προωθούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους νέους κανόνες παρασκευής γιαουρτιού.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων και με πολλές πτυχές αποτελεί η υπογραφή από τους Ε. Τσακαλώτο και Μ. Μπόλαρη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παρασκευή γιαουρτιού με χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος. Μπαίνει έτσι ταφόπλακα στην Ελληνική Κτηνοτροφία, καθώς οι Κτηνοτρόφοι γίνονται έρμαια των γαλακτοβιομηχανιών και θ’ αρχίσουν να εγκαταλείπουν την Κτηνοτροφία.

Ανοίγει η κερκόπορτα για την υποβάθμιση των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων (όχι μόνο του γιαουρτιού, αλλά και των τυριών ΠΟΠ). Πώς να υπερασπιστείς το χαρακτηρισμό ΠΟΠ, για παράδειγμα, όταν οι ανταγωνιστές θα μπορούν να επικαλεστούν το επιχείρημα της εισαγωγής τεράστιων ποσοτήτων εβαπορέ γάλακτος από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τυριών; Όταν εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες έτοιμο «μπασκί», που είναι επεξεργασμένο μείγμα για την παραγωγή ημίσκληρων τυριών;

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού.

Υπάρχει αφελής που να πιστέψει ότι η ΚΥΑ αυτή εμφορείται από αγνά αισθήματα υπεράσπισης της παραγωγικής παράδοσης, της αγνότητας των προϊόντων και της κορυφαίας ποιότητας και όχι από το χαμερπές αίσθημα της εξασφάλισης του μέγιστου κέρδους, για τους επιτήδειους του μεγάλου κεφαλαίου;

Η ΠΟΓΕΔΥ για ακόμα μία φορά θα σταθεί εμπόδιο στην εξαφάνιση της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και θα ακυρώσει στην πράξη αυτή την απαράδεκτη ΚΥΑ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις