Αδιέξοδο η αδειοδότηση  του επίμαχου ζιζανιοκτόνου glyphosate

Σε ένα ακόμα αδιέξοδο κατέληξε η νέα συνάντηση των εμπειρογνωμώνων των κρατών μελών με την Κομισιόν η οποία ζητάει παράταση της χρήσης του επίμαχου ζιζανιοκτόνου  glyphosate για 12 έως 18 μήνες.

10 κράτη μέλη, με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία στην πρώτη γραμμή μπλόκαραν την απόφαση η οποία απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία.

Για να περάσει η πρόταση της παράτασης της άδειας απαιτούνταν οι θετικοί ψήφοι να ξεπερνούσαν το 55% των κρατών μελών και να εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Παρόλο ότι η πρόταση για παράταση δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται, αφήνει ανοικτές δυο προοπτικές εν όψει της λήξης της άδειας στις 30 Ιουνίου. 

Η υπόθεση του ζιζανιοκτόνου ROUNDUP έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία γιατί – αν και περιέχει το συστατικό glyphosate, που θεωρείται επικίνδυνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία - κυκλοφορεί και χρησιμοποιείται ευρέως (και στην Ελλάδα). Στις διαπιστωμένες βλάβες που προκαλεί στο περιβάλλον έρχονται να προστεθούν οι ανησυχίες για «πιθανή πρόκληση καρκίνου» από την τοξική αυτή ουσία, όπως διαπιστώνει με ανακοίνωσή του και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Πάνω από 2.000.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για την κατάργησή του. Στις 13 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά να τεθούν περιορισμοί στη χρήση του glyphosate. Γύρω από το θέμα της ανανέωσης ή όχι της άδειας κυκλοφορίας και χρήσης του εξελίσσεται μια μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνο στα εθνικά κοινοβούλια αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στην Γερμανία. 

Και οι δύο πρόσφατες συναντήσεις των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των 28 Κρατών – Μελών στο πλαίσιο της Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για να δοθεί εκ νέου, όπως ζητάει η εταιρία, μακροχρόνια άδεια για την κυκλοφορία του ζιζανιοκτόνου χωρίς σχεδόν περιορισμούς. Η εταιρία Monsanto πιέζει για παράταση της άδειας χρήσης για 15 χρόνια, ή το λιγότερο για 9 χρόνια. Ορισμένοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν την «τεχνική επέκταση» της άδειας χρήσης για 1,5-2 χρόνια.  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις