Από σπινθήρα θεριστικής μηχανής η πυρκαγιά στη Ρόδο

Υπό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο, η οποία ξεκίνησε από περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς το Σάββατο γύρω στις 11:00 και είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων, δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης, αλλά και στάβλων, γεωργικών μηχανημάτων, αποθηκών,  κήπων που βρίσκονταν περιμετρικά του χωριού της Απολακκιάς, η οποία όπως και η Ιστριος εκκενώθηκαν προληπτικά, αφού η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα για τους οικισμούς λόγω και των ισχυρών ανέμων.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα , η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, μηχανήματα του Δήμου και εθελοντές,  μετά από τιτάνια μάχη κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα στα μέτωπα Απολλακιάς-Ιστρίου-Μονολίθου-Σιαννών, αργά το βράδυ αφού είχαν κοπάσει και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με πλήρωμα  71 πυροσβέστες , 85 άτομα  πεζοπόρο τμήμα , 24 οχήματα του Δήμου και εθελοντές, παρέμειναν στην περιοχή δίνοντας  ολονύκτια μάχη.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα σε εστίες της φωτιάς, ενώ βρίσκονται έτοιμα εάν χρειαστεί 3 ακόμη ελικόπτερα. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένονται ακόμη 3 ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκφράζει αισιοδοξία ότι από την στιγμή που δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα μέτωπο, επικρατήσει και η άπνοια η οποία υπάρχει αυτή την ώρα, θα μπορέσει σύντομα να πει ότι η φωτιά βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς κ. Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του.

Διαβεβαιώσεις ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές στην Απολακκιά παρείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι αυτές που αφορούν τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο, ζημίες που θα καλυφθούν με άλλους τρόπους όπως ο κρατικός προϋπολογισμός θέλουν χρόνο.

14:00 Σε συνεχείς αναζωπυρώσεις επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, αλλά χωρίς αυτό να εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην «Δημοκρατική» οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Γ. Πόκκιας και Αγαπητός Πάλλας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στάχτη έγιναν 20.000 περίπου στρέμματα δάσους, χορτολιβαδικής έκτασης και καλλιεργειών.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Νότια Ρόδο και έχει θέσει σε ετοιμότητα τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Ήδη ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανέβαλλε προγραμματισμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρόδο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ προκειμένου να έχουν επαφές με τους τοπικούς φορείς, να ενημερωθούν επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να συντονίσουν την έναρξη της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες και αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.

Φωτογραφίες: Μ. Μπαλασκάς/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Κυριαζής Στέφανος

 

Φωτορεπορτάζ: Πηγή:www.dimokratiki.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις