Έλεγχοι και κατασχέσεις  για παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων

Λαθραία τσιγάρα, κοσμήματα, ναρκωτικά και αυτοκίνητα συγκαταλέγονται μεταξύ των κατασχεθέντων από τις τελωνειακές Αρχές, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησαν το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2016.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, με ελέγχους στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφέρονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασχέσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016.

Έλεγχοι για παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων

Το Τελωνείο Μέρτζανης, κατά τη διενέργεια ελέγχων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, εντόπισε και κατέσχεσε κτηνιατρικά σκευάσματα, καθώς και φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα, για τα οποία, ενώ στερούνταν άδειας κυκλοφορίας, έγινε απόπειρα παράνομης εισαγωγής στη χώρα μας.

Κατασχέσεις ναρκωτικών

- Το Τελωνείο Ευζώνων, σε έρευνα που πραγματοποίησε σε αυτοκίνητο, προερχόμενο από Σκόπια, με τη συνδρομή σκύλου ανιχνευτή, εντόπισε και κατέσχεσε 200 γραμμάρια κάνναβης στις σόλες υποδημάτων του επιβάτη και στις αποσκευές του.

- Το Τελωνείο του Αεροδρομίου Αθηνών, με τη συνδρομή των σκύλων ανιχνευτών της Τελωνειακής Υπηρεσίας, εντόπισε και κατέσχεσε 22.911 γραμμάρια κάνναβης σε δύο ταχυδρομικά δέματα.

Κατάσχεση χρυσού

Το Τελωνείο Κήπων, σε έλεγχο επιβατών επιβατικού αυτοκινήτου εισερχόμενου στη χώρα, εντόπισε επιμελώς κρυμμένα χρυσά κοσμήματα, 22 και 14 καρατίων, συνολικού βάρους 2.512 γραμμαρίων.

Κατασχέσεις καπνικών

- Το Ε’ Τελωνείο Πειραιά, αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ, προέβη σε κατασχέσεις συνολικά εννέα εμπορευματοκιβωτίων με 103.080.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα.

Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 19.183.982 ευρώ.

Οι έρευνες για τους τελικούς παραλήπτες συνεχίζονται.

- Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) προέβη σε επ' αυτοφώρω σύλληψη οδηγού φορτηγού, ο οποίος μετέφερε χωρίς δηλωθέν προορισμό και με εικονικούς παραλήπτες, 14,5 τόνους καπνό-άκοπο, βιομηχανοποιημένο και αρωματισμένο, ένα στάδιο πριν την τελική μορφή του, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάπνισμα.

- Σε εκ των υστέρων έλεγχο, που διενήργησε η ΕΛΥΤ σε εισαγωγή από την Κίνα, με δηλωθέν εμπόρευμα «πανικά κρεβατιού», εντόπισε 10.570.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα με αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις 1.971.047 ευρώ. Ακολουθείται ποινική και διοικητική διαδικασία.

Κατασχέσεις παραποιημένων προϊόντων

Το Ε' Τελωνείο Πειραιά, αξιοποιώντας πληροφορίες, προέβη σε κατασχέσεις δύο εμπορευματοκιβωτίων με 33.289 τεμάχια παραποιημένα προϊόντα, ενώ συνολικά οι τελωνειακές Αρχές κατέσχεσαν 57.000 τεμάχια (αξεσουάρ αυτοκινήτων, αρώματα, είδη ένδυσης, αξεσουάρ).

Κατάσχεση ρευστών διαθεσίμων

- Σε ελέγχους που διενήργησαν τα Τελωνεία Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Κήπων, Ευζώνων και Κακαβιάς, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε συνολικά το ποσό των 2.375.248 ευρώ σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές Αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα καταβλητέο, ανέρχεται σε 608.062 ευρώ, ενώ διεξάγεται από τις αρμόδιες Αρχές η έρευνα για την προέλευση των χρημάτων.

Δεσμεύσεις λόγω παράνομης κατοχής επιβατικών οχημάτων

- Οι νεοσυσταθείσες Κινητές Ομάδες Ελέγχου, σε επισταμένους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας, καθώς και οι ομάδες δίωξης των τελωνείων, προέβησαν σε τουλάχιστον 46 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων, λόγω παράνομης κατοχής και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα. Οι υποθέσεις είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.

Έλεγχοι για παράνομη διακίνηση αλκοολούχων και πετρελαίου

- Το Τελωνείο Λάρισας προέβη στην έκδοση της Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου για τη λαθρεμπορία, που είχε διαπιστωθεί στις αρχές του έτους, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία. Ειδικότερα, οι δύο υπηρεσίες, διενεργώντας συντονισμένο έλεγχο σε αποθήκες στην περιοχή του Τυρνάβου, δέσμευσαν συνολικά 306 τόνους τσίπουρου, εκ των οποίων η τελικά κατασχεθείσα παράνομη ποσότητα ανέρχεται σε 234 τόνους, ενώ κατασχέθηκαν και τέσσερις άμβυκες. Οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται στο ποσό των 2.216.000 ευρώ. Το τελωνείο επιλήφθηκε της λαθρεμπορίας και έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον καταλογισμό και την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών.

- Το Τελωνείο Ηρακλείου, σε έλεγχο εκτός αποστακτικής περιόδου, εντόπισε και κατέσχεσε σε περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης έναν άμβυκα σε λειτουργία, αλκοολούχα ποτά, χάρτινα σακιά κρυσταλλικής ζάχαρης και στέμφυλα.

- Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων, αξιοποιώντας πληροφορίες, πραγματοποίησε έλεγχο σε επιχείρηση, όπου κατασχέθηκαν αλκοολούχα ποτά χωρίς νόμιμα παραστατικά. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη επ' αυτοφώρω για παράνομη διακίνηση αλκοολούχων ποτών, καθώς και για λειτουργία παράνομου εμφιαλωτηρίου.

Οι Θαλάσσιες Ομάδες Ελέγχου, κατά την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου για την αποφυγή διάπραξης λαθρεμπορικών πράξεων, εντόπισαν, μεταξύ άλλων, δύο περιπτώσεις παράνομης χρήσης πετρελαίου ναυτιλίας και καταλογίστηκαν οι οφειλόμενες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.

Επίσης, έχει πραγματοποιηθεί σειρά δειγματοληψιών για τη διαπίστωση της νόμιμης χρήσης καυσίμου και αναμένονται τα αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο.

Πέραν των ανωτέρω, διενεργούνται έλεγχοι σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής για την καταβολή ΦΠΑ κατά την εισαγωγή τους στην ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις