Η παγκόσμια γεωργική έκταση θα πρέπει να αυξηθεί

Πλέον των 19 εκατομμυρίων εκταρίων γεωργικής γης απαιτούνται, προκειμένου να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα η παραγωγή αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για τρόφιμα στην Ε.Ε., χωρίς να υπάρξουν νέες καινοτομικές εφαρμογές στην αναπαραγωγή των φυτών, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των κεντρικών ευρωπαϊκών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε στις 28 Ιουλίου «Χαιρετίζω τη μελέτη με θέμα« Η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία της αναπαραγωγής των φυτών στην ΕΕ » από HFFA Research GmbH, η οποία ανατέθηκε από την Τεχνολογική Πλατφόρμα των Ευρωπαϊκών Φυτών (European Plant Technology Platform) στην οποία οι Copa και Cogeca είναι μέλη. Δείχνει ότι η καινοτομία στη βελτίωση των φυτών μετρά για πολλούς λόγους, ενισχύοντας τη συνολική παραγωγικότητα στις γεωργικές καλλιέργειες κατά 74% ώστε να μπορέσει η ΕΕ να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι γενετικές βελτιώσεις των αροτραίων καλλιεργειών ενισχύει σημαντικά την οικονομία της ΕΕ, προσθέτοντας πάνω από 14 δις ευρώ στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της. Επίσης, ενισχύει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ, καθώς και το ετήσιο εισόδημα των παραγωγών αροτραίων κατά περίπου 30% τα τελευταία 15 χρόνια.

Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη είναι επίσης αποτέλεσμα της αναπαραγωγής των φυτών, δεδομένου ότι βοηθά στην εξοικονόμηση σπάνιων πόρων της γης σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας υψηλότερες αποδόσεις ανά μονάδα επιφανείας, όπως υποστηρίζει η μελέτη. Χωρίς τεχνικές αναπαραγωγής φυτών για την πλειοψηφία των αροτραίων καλλιεργειών της ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια, η παγκόσμια γεωργική έκταση θα πρέπει να αυξηθεί πλέον των 19 εκατομμυρίων εκταρίων, προσθέτει η μελέτη.

Αλλά προειδοποιεί ότι οι τεχνικοί αναπαραγωγής στην ΕΕ αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο πολιτικό και κανονιστικό πλαίσιο. Θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες αναπαραγωγής, αντί να παρεμποδίζονται.

 

Τα προφανώς υψηλής κοινωνικής σημασίας ποσοστά που δημιουργούν οι επενδύσεις βελτίωσης των φυτών πρέπει να αναγνωριστούν περισσότερο και να υποστηριχθούν πολιτικά, μέσω κατάλληλης διαχείρισης, κατάλληλης νομοθεσίας, υψηλότερης οικονομικής στήριξης και συνολικής ευαισθητοποίησης, στα κράτη της μελέτης.

 

Η μελέτη θα πρέπει να θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα και να ακολουθήσει περαιτέρω έρευνα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.plantetp.org/

   

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις