ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:«Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις»

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπυρίδων Μάμαλης, παρευρέθη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις».

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αφού επεσήμανε την σωστή κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε διεξοδικά σε ορισμένες αδυναμίες του νομοσχεδίου, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης, η οποία είναι αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής των δασικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Για το λόγο αυτό, επεσήμανε την αναγκαιότητα της μόνιμης απασχόλησης δασολόγου-τεχνικού συμβούλου στους δευτεροβάθμιους συνεταιρισμούς, καθώς και της απασχόλησης δασολόγου, σε επίπεδο εργολαβίας, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθενται στους δασικούς συνεταιρισμούς εργασίες όπως αναδασώσεις, καθαρισμοί, κλαδέματα κλπ, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται εργοληπτικό πτυχίο, που εκ των πραγμάτων ένας συνεταιρισμός δεν μπορεί να έχει.

Περαιτέρω, επεσήμανε ότι η επιλογή δασεργατών δεν μπορεί να γίνεται βάσει της εμπειρίας, αλλά οι δασεργάτες πρέπει πρώτα να εκπαιδεύονται μέσα από προγράμματα σπουδών και να πιστοποιούνται, ενώ στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη δυνατότητα συνδρομής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε δε ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης θα πρέπει να υπάρχουν για όλους τους δασεργάτες που απασχολούνται ακόμα και σε εργολήπτες, ιδιωτικά δάση κλπ.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επεσήμανε ότι οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται στο άρθρο 42 του Σχεδίου Νόμου είναι ελάχιστες και δεν ευνοούν στη σύσταση των συνεταιρισμών, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα χειρισμού ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τονίζοντας, για άλλη μια φορά την αναγκαία παρουσία του επιστήμονα δασολόγου στην δραστηριοποίηση του συνεταιρισμού.

Επίσης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ δασικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, καθώς το δάσος δεν παρέχει μόνο ξύλευση, αλλά και βόσκηση. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επεσήμανε τη μεγάλη παραγωγική δυναμική του δάσους που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητη ακόμα και σήμερα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Αθανάσιος Γκίκας, Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε. του παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο οποίος στη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του νομοσχεδίου που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας και να συμβάλλει στην ανάπτυξή της. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης των δασικών συνεταιρισμών με επιστημονικό προσωπικό, η οποία θα πρέπει να κλιμακώνεται ανάλογα με τη δυναμικότητα του συνεταιρισμού, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του και να υπάρχει σωστή συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

  

Αναλυτικότερα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτησή του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και του Γενικού Γραμματέα της Δ.Ε. του παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στην Επιτροπή της Βουλής. ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις