Δύσκολη χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης

Μια δύσκολη χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης είναι η φετινή λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Η συγκομιδή βαμβακιού έχει για τα καλά ξεκινήσει, ωστόσο, οι μεγάλες προσδοκίες δεν φαίνεται να επαληθεύονται.

«Η άνοιξη ήταν πάρα πολύ δύσκολη, δεν ήταν ευνοϊκή για τους αγρότες κι αυτό φαίνεται στη συγκομιδή, δεν παίρνουμε τα αναμενόμενα κιλά που προσδοκούσαμε ότι θα πάρουμε από την καλλιέργεια» δήλωσε  ο κος Πέτρος Παναγιώτου, αγρότης στο Νομό Ροδόπης.

Η ποσότητα που συγκεντρώθηκε από τα ξερικά χωράφια είναι πολύ χαμηλή και τα πρώτα μηνύματα από τις εκτάσεις που ποτίζονταν είναι επίσης αποθαρρυντικά. Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για πτώση της παραγωγής έως και 30%.

«Χαριστική βολή αποτέλεσαν και οι συνεχόμενοι βοριάδες που πνέουν στην περιοχή 1,5 μήνα τώρα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα βαμβάκια να πρωϊμήσουν και δεν μπόρεσαν να πάρουν τα αναμενόμενα κιλά» δηλώνει ο κος Παναγιώτου σπεύδοντας να σημειώσει ότι το υψηλό κόστος της καλλιέργεια παραμένει υψηλό.

«Πετρέλαια, φυτοφάρμακα, ΔΕΗ όλα τα έξοδα γονατίζουν τον αγρότη και η τιμή του βαμβακιού, μ’ αυτά τα κοστολόγια είναι χαμηλή» δηλώνει ο κος Παναγιώτου σημειώνοντας ότι με 50 λεπτά το βαμβάκι δεν καλύπτονται τα έξοδα της καλλιέργειας.

Έτσι, δεν είναι λίγοι οι αγρότες της Ροδόπης που δεν μπορούν να φανούν συνεπής στις υποχρεώσεις τους. Λογαριασμοί της ΔΕΗ και Ασφάλεια του ΟΓΑ παραμένουν απλήρωτοι. «Παλεύουμε με τη φύση και τα αυξημένα έξοδα και στην μάχη αυτή σπάνια βγαίνουμε νικητές.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις