Χαμηλότερη από πέρυσι είναι η τιμή στα μήλα Αγιάς

Χαμηλότερη από πέρυσι είναι η τιμή στα μήλα Αγιάς με τους παραγωγούς της περιοχής να ανησυχούν ιδιαίτερα για το μέλλον της καλλιέργειας.
Με τη συγκομιδή της κόκκινης ποικιλίας delicious να έχει ολοκληρωθεί και των πράσινων μήλων να αρχίζει σε 6 μέρες, οι τιμές κινούνται τουλάχιστον 10-15 λεπτά προς τα κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Θόδωρο Ριζούλη, γεωπόνο, παραγωγό και έμπορο μήλων, που μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας: » τα κόκκινα μήλα πωλούνται στα 30 λεπτά/κιλό και τα πράσινα θα πάνε κοντά στα 20 λεπτά/κιλό. Η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά λόγω κρίσης έχει μειωθεί πολύ και έτσι πλέον δίνουμε μόλις το 10% της παραγωγής στην εσωτερική αγορά. Λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε στη Ρωσία, όπου κυρίως δίναμε τα μήλα, στραφήκαμε πλέον σε αγορές όπως το Ιράκ και την Αίγυπτο, οι οποίες όμως έχουν αδύναμες οικονομίες και δεν μπορούν να αγοράσουν σε καλές τιμές. Τα δίνουμε σε πολύ χαμηλές τιμές, δυστυχώς.»

Όσο για τις ευρωπαικές αγορές, εκείνες στρέφονται κυρίως στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία για προμήθεια μήλων, καθώς το κόστος μεταφοράς είναι χαμηλότερο.

Οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν είναι καθόλου απλό να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις