Βιοκαλλιεργητές Λακωνίας:«Καλώς τους και ας άργησαν… Κάλλιο αργά παρά ποτέ…»

Επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας προς τον κ.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου, κ. Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ και τον κ. Πρόεδρο και Δ.Σ. ΠΟΓΕΔΥ και 52 ΔΑΟΚ Επικράτειας σχετικά με την διαμάχη που ξέσπασε μετά τις δηλώσει του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στο τηλεοπτικό δίκτυο Astra TV στη Λάρισα στις 20/9/2016 με το προεδρείο της ΠΟΓΕΔΥ. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

                                                           

 

Θέμα: «Καλώς τους και ας άργησαν… Κάλλιο αργά παρά ποτέ…»

 

Κύριοι,

Με αφορμή τη διαμάχη που ξέσπασε μετά τις δηλώσει του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στο τηλεοπτικό δίκτυο Astra TV στη Λάρισα στις 20/9/2016 με το προεδρείο της ΠΟΓΕΔΥ και για τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από τους Αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις επερχόμενες εξελίξεις, οφείλουμε να επισημάνουμε και να σχολιάσουμε τα τεκτενόμενα με μία φράση του σοφού λαού μας «Δυο ζωντανά μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα..», όπου ο αχυρώνας στην προκειμένη περίπτωση είμαστε εμείς οι βιοκαλλιεργητές - βιοκτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια. Ως συνήθως αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Αυτό λέγεται Διαβούλευση.

Ξεκινάμε πρώτα από τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ. Όλα όσα αναγράφονται στην επιστολή διαμαρτυρίας και τα ερωτήματα που βάζετε ασφαλώς θα πρέπει να απαντηθούν από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και για εμάς είναι εύλογα και καλοδεχούμενα. Η συνεργασία μας με τις κατά τόπου ΔΑΟ και ΔΑΟΚ ήταν πάντα σε ένα καλό κλίμα χωρίς βέβαια να λείπουν και κάποιες μικρές αντιπαραθέσεις κατά καιρούς.

Όμως κύριοι του Προεδρείου που ήσασταν δυο χρόνια τώρα, αρχής γενόμενης από το φθινόπωρο του 2014 έως σήμερα; Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη σας σωρεία δελτίων τύπου και αλληλογραφίας με αυτούς που σας κατηγορούνε σήμερα και αφορούσαν όλα αυτά που εσείς αναφέρετε τώρα; Κύριοι του Δ.Σ. έχετε κάνει λάθη και θα αναφερθώ σε ποιο σημαντικά:

  1. Γιατί αποδεχτήκατε για όλο αυτό το διάστημα των δύο ετών να παίρνετε εντολές μέσω email με έγγραφα χωρίς πρωτόκολλο χωρίς ημερομηνία, χωρίς υπογραφές και σφραγίδες από τους «Ανώνυμους» «ομάδα υποστήριξης γεωργοπεριβαλλοντικών». Εάν τους γνωρίζεται γνωστοποιήστε μας τα ονόματα τους. Τέτοιου είδους έγγραφα είναι ποινικά κολάσιμα και έχετε αμφότεροι την ευθύνη!
  2. Τι κάνατε τον Απρίλιο του 2015 όταν σε περίοδο υποβολής ενστάσεων και αιτήσεων θεραπείας ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ σας προέτρεπε με έγγραφο του να μην παραλαμβάνουν οι συνάδελφοί σας στις ΔΑΟ και ΔΑΟΚ ούτε ενστάσεις και ούτε αιτήσεις θεραπείας; Καταπατώντας συνταγματικά δικαιώματα;
  3. Τι κάνατε όταν συνάδελφοι σας στις ΔΑΟΚ της Επικράτειας διαβεβαίωναν για το είδος της καλλιέργειας στην περιοχή τους για δικαίωση των βιοκαλλιεργητών που αδικούνται έως σήμερα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείτο να το αποδεχθεί, αρνείτο τον επιτόπιο έλεγχο και αντί να συμμορφωθεί με την κείμενη Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία απειλούσε συναδέλφους σας;
  4. Τι κάνατε όταν ΔΑΟ της επικράτειας (περιοχή μου)μιλούσε για προφανή λάθη και διόρθωση τους με έγγραφο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αντί απάντησης έλαβαν περιφρόνηση και αδιαφορία;
  5. Τι κάνατε όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνήθηκε να δώσει απάντηση σε έγγραφο της Δ/νσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος με υπογραφή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης κ. Δάβαρη Δημητρίου, και αφορούσε προφανή λάθη σε βιοκαλλιεργητές της επικράτειας οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι απλήρωτοι;
  6. Τι κάνατε όταν εμείς βγάλαμε στη δημοσιότητα την μελέτη «κρατικό μυστικό» την οποία χαρακτηρίσαμε «μαϊμού» και αφορούσε το Νέο Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας 2014-2020 για το οποίο διαμαρτύρεστε για την αρπαγή του από τις ΔΑΟ – ΔΑΟΚ;

Σταματάω εδώ την απαρίθμηση λέγοντας σας ότι το υπ’ αριθμόν 1 είναι το σοβαρότερο που σας επισυνάπτουμε. Η αποδοχή από εσάς των εγγράφων εντολών σας καθιστά συνένοχους των «Ανώνυμων».

Κύριοι Αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ επιρρίπτοντας την ευθύνη αρχικά σε εμάς τους παραγωγούς και στην συνέχεια στις ΔΑΟ – ΔΑΟΚ και όχι στο σπίτι σας είναι ντροπή σας. Οι υπεύθυνοι για το κατάντημα του προγράμματος «Γεωργοπεριβαλλοντικά 2007-2013» και ηθικοί αυτουργοί είναι μέσα στο σπίτι σας που λέγεται ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα ερωτήματα που απευθύνουμε στο Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ απευθύνονται και σε εσάς για μια ακόμη φορά. Προφήτες μετά θάνατον δεν υπάρχουν! Αναλάβετε τις ευθύνες σας ειδάλλως πηγαίνετε στο σπίτι σας. Το να λέτε δημόσια ότι λύσατε με μαγκιά το θέμα «γεωχωρικός έλεγχος» και να κόβετε συναδέλφους για την ενίσχυση 2012-2013 με κωδικούς που εφηύρατε το 2014 με κατακερματισμό τεμαχίων, δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε. Έχουν γίνει πολλές αλχημείες από τις υπηρεσίες σας (κεντρικά) στις κατά καιρούς καταστάσεις πληρωμών και απόρριψης με πρόσφατες τις τελευταίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δέσμευση του Γ.Γ. Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπου Κασίμη ότι «δεν πρόκειται να βγει το Νέο Πρόγραμμα Γεωργοπεριβαλλοντικών 2014-2020 με τις αμαρτίες του παρελθόντος» να γίνει έργο για το καλό όλων.

Σημειωτέο ότι την Παρασκευή 30/9/2016 σε συνάντηση που είχαμε με το Γ.Γ. κ. Νίκο Αντώνογλου, εκπρόσωποι βιοκαλλιεργητών από όλη την χώρα δεν μας είπαν κουβέντα για την επικείμενη ΚΥΑ που ανέφερε ο κύριος Αποστολάκης στη συνέντευξη του στη Λάρισα. Πρέπει να μάθουμε τι μαγειρεύεται πίσω από την πλάτη μας. Η βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία είναι ενταγμένη στα «Γεωργοπεριβαλλοντικά» υλοποιείται το πρόγραμμα 2014 – 2020 από την Δ/νση Βιολογικής του ΥΠΑΑΤ και τις ΔΑΟ – ΔΑΟΚ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει μόνο πληρωμές βάση κοινοτικής κι εθνικής νομοθεσίας.

Κύριε Υπουργέ ήρθε η ώρα να βάλετε το «μαχαίρι στο κόκκαλο». Εμείς δεν δεχόμαστε στελέχη του Υπουργείου να μας λένε ότι η Τρόικα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ακούει κανέναν. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, η υπόσχεση σας για πολιτική βούληση πρέπει να γίνει έργο.

Κύριοι της ΠΟΓΕΔΥ, πρέπει να απαντήσετε τα ερωτήματα, θα είμαστε μαζί σας, σεβόμαστε και εκτιμούμε τις προσπάθειες των συναδέλφων σας στις ΔΑΟ και ΔΑΟΚ της επικράτειας, είμαστε μαζί τους, αλλά εσείς να αφήσετε τα μισόλογα. Γνωρίζω ότι γνωρίζετε και εσείς πολλά περισσότερα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τα πείτε όλα με το όνομα τους. Αλήθεια, είμαι περίεργος, αν θα σας συμπαρασταθούν οι συνάδελφοι σας του ιδιωτικού τομέα, ΓΕΩΤΕ δεν λέγονται ή κάνω λάθος; Τους μελετητές συμβούλους εννοώ.

Τέλος, εμείς συγκροτούμε απέναντι στην «Ανώνυμη» «Ομάδα Υποστήριξης Γεωργοπεριβαλλοντικών» την «Ομάδα Υποστήριξης και Δικαίωσης Βιοκαλλιεργητών» με ονοματεπώνυμο από όλη την επικράτεια.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις