Καταστροφές…χωρίς αποζημίωση

Μεγάλη απώλεια εισοδημάτων για την Αιτωλοακαρνανία - Επιτακτικά προβάλει για μια ακόμη φορά η ανάγκη για αλλαγή του άδικου και αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.
 

Για μια ακόμη φορά εκατοντάδες αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται αντιμέτωποι με την άρνηση της -κρυπτόμενης πίσω από γραφειοκρατικές δικαιολογίες- πολιτείας να δει την πραγματικότητα και να σταθεί στο πλευρό τους… και στο ύψος των περιστάσεων.

 

Και για μια ακόμη φορά, εκατοντάδες παραγωγοί είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, μη έχοντας να περιμένουν τίποτα από τον ΕΛΓΑ, ο άδικος και αναχρονιστικός κανονισμός του οποίου πρέπει επιτέλους να αλλάξει.

 

Αναφερόμαστε κυρίως στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι και, όπως αναφέρουν στην Ένωση Αγρινίου, αντίκρισαν εικόνες απελπισίας όταν, μετά την απίστευτη καταιγίδα που έπληξε την ευρύτερη περιοχή νωρίς το πρωί του Σαββάτου, επισκέφθηκαν τα λιοστάσια τους, για να δουν μεγάλο μέρος του καρπού να έχει σκεπάσει το χώμα!
 

Καρπός που, φυσικά, ακόμη κι αν συλλεγεί απ’ τα λασπόνερα, δεν μπορεί να προωθηθεί ως βρώσιμη ελιά στο εμπόριο. Ούτε, όμως, έχει αξία να κατευθυνθεί προς ελαιοποίηση, αφού η απόδοσή του είναι ασύμφορη, δεδομένου του ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί λένε «οι ελιές δεν έχουν ακόμη λαδώσει», πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος συλλογής και τα έξοδα του ελαιοτριβείου δεν αφήνουν περιθώριο κέρδους. Με άλλα λόγια, οι τόνοι ελιών που έπεσαν κάτω απ’ τα δέντρα, θα σαπίσουν εκεί! Όπως ακριβώς συνέβη και με το προηγούμενο κύμα σφοδρής κακοκαιρίας, που όχι πολλές μέρες πριν έπληξε την περιοχή.


 
Αθροιστικά η ζημιά είναι πολύ πάνω από το ποσοστό που ως όριο προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να προβλέπεται κάποια αποζημίωση, το γεγονός, όμως, ότι έγινε σε διαφορετικές ημερομηνίες, αφήνει τους παραγωγούς εντελώς ακάλυπτους. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις, η τωρινή μόνο ζημιά υπερβαίνει το όριο, αλλά και πάλι οι παραγωγοί, έχοντας την κακή εμπειρία του παρελθόντος, δηλώνουν ότι δεν θα προβούν σε αναγγελία, αφού γνωρίζουν, όπως τονίζουν, το αποτέλεσμα! Υπενθυμίζουμε ότι εξίσου μεγάλη καταστροφή είχαν υποστεί πολλοί παραγωγοί την άνοιξη, από σφοδρότατη χαλαζόπτωση, ωστόσο ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τα δέντρα που είναι σε ανθοφορία, οπότε και σε εκείνη την περίπτωση, αφού ακόμη δεν υπήρχε καρπόδεση, οι αγρότες δεν έκαναν καν τον κόπο να μπουν σε διαδικασία αναγγελίας ζημιάς.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική απώλεια για την Αιτωλοακαρνανία είναι μεγάλη. Και το ερώτημα είναι: Τι θα κάνει η πολιτεία για να υπερασπιστεί το εισόδημα και την αξιοπρέπεια των παραγωγών που επλήγησαν; Τι θα κάνει για να προστατεύσει την παραγωγή, αλλά και το δικό της κύρος;

Όσον αφορά τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν σε καλλιέργειες βάμβακος, κηπευτικών κ.α. στην περιοχή του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας κυρίως, οι καταγραφή θα ξεκινήσει άμεσα και κάποια στιγμή θα δοθούν αποζημιώσεις, ελπίζουμε ανταποκρινόμενες στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.

 


 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις