Καταγγελίες για την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας έκανε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Συντονιστής του Αγροτικού Γραφείου της Ν.Ε. του Σύριζα Λέσβου Στρατής Νικολάου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ενώ η Λέσβος βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια υπό καθεστώς καραντίνας καταρροϊκού πυρετού η Περιφέρεια δεν εκτελεί το πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού, όπως δεν εκτελείται και το πρόγραμμα  εξυγίανσης και εμβολιασμού των ζώων για τον μελιταίο πυρετό. Αποτέλεσμα αυτών, όπως δήλωσε, είναι «να πουλιέται το πρόβατο με ένα ευρώ ζων βάρος και να χάνουν σημαντικό εισόδημα οι κτηνοτρόφοι ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε και συντηρήθηκε και παράνομο  εμπόριο διακίνησης ζώντων ζώων».

Για τον κτηνίατρο εκτροφής ανέφερε ότι ενώ ο θεσμός θεσπίστηκε το 2014 «η Περιφέρεια  τώρα ξαφνικά τον επιβάλει χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση και οργάνωση του Θεσμού χρησιμοποιώντας ως μέτρο επιβολής τον εφοδιασμό πιστοποιητικών υγείας των ζώων που οδηγούνται προς σφαγή πράγμα που εξόργισε τους κτηνοτρόφους».

Επίσης ανέφερε ότι «με απόφαση της σημερινής κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η αμοιβή του κτηνιάτρου εκτροφής που αφορά  τους εμβολιασμούς και την παρακολούθηση της βρουκέλλωσης  καθώς και όλων των επιζωοτικών καλύπτεται με δημόσια δαπάνη πράγμα που μέχρι σήμερα η Περιφέρεια απέκρυψε από τους κτηνοτρόφους».

Σε ότι αφορά στον θεσμό του του Κτηνιάτρου εκτροφής, «συστηματοποιούνται όλες οι πληροφορίες, οι ενέργειες και οι δράσεις που γίνονται σε μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση και με τον τρόπο αυτό οι έλεγχοι, ο προγραμματισμός, η λειτουργία και η διαχείριση της εκμετάλλευσης γίνεται καλύτερα και πιο αποδοτικά ακόμα και για τον ίδιο τον κτηνοτρόφο».

Τέλος ανέφερε ότι, σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, το δημοτικό σφαγείο Μανταμάδου εφ όσον ο Δήμος δεν θέλει να το λειτουργήσει να δοθεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής μέσω Ομάδας Παραγωγών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι κτηνοτρόφοι πρέπει να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που δίνει ο νόμος στις Ομάδες Παραγωγών και να εντάξουν το σφαγείο σε επενδυτικό πρόγραμμα τόσο για τον εκσυγχρονισμό του όσο και για την κάλυψη των εξόδων για την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του.»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις