Η καλλιέργεια του ιπποφαούς στη Θεσσαλία

Μια καλλιέργεια με εξαιρετικά καλές προοπτικές αποτελεί η ρωσική ποικιλία ιπποφαούς για τους Θεσσαλούς παραγωγούς, καθώς ακόμα και με 10 -20  στρέμματα, μπορεί να τους εξασφαλίσει κερδοφορία, σε αντίθεση με άλλες όπως το βαμβάκι και το καλαμπόκι, για τις οποίες οι παραγωγοί αναγκάζονται να βάλουν χρήματα και από την τσέπη τους.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Βοτανικού Κήπου της Μόσχας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Γιώργος Νάνος, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δενδροκομίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι ρωσικές ποικιλίες ιπποφαούς έχουν πολύ πιο εύγευστο καρπό σε σχέση με τις γερμανικές, καθώς περιέχουν περισσότερα σάκχαρα, ενώ έχουν μικρό ή και καθόλου αγκάθι, γεγονός που κάνει πιο εύκολη τη συγκομιδή. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Νάνο οι συγκεκριμένες ποικιλίες ιπποφαούς δεν είναι υδροβόρες, δεν απαιτούν ψεκασμούς και χρειάζονται ελάχιστο λίπασμα, ενώ λόγω συνθηκών κλίματος και εδάφους της Θεσσαλίας, δίνουν καρπό δυο μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που είναι πλεονέκτημα στους Θεσσαλούς παραγωγούς.

Σε ότι αφορά το κόστος, σύμφωνα με τον κ. Νάνο, ένας παραγωγός πρέπει να επενδύσει περίπου 1000 ευρώ ανά στρέμμα και θα πάρει καρπούς μετά από διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ κατευθύνσεις και συμβουλές δίνονται δωρεάν από την εταιρία Ιπποφαές Ελλάς Α. Ε., η οποία συνεργάζεται στενά σε θέματα τεχνογνωσίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τέλος, σε ότι αφορά τη διατροφική αξία του ιπποφαούς, όπως τόνισε ο κ. Νάνος, πρόκειται για μια σούπερ τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έλαια και αντιοξειδωτικά, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι (εως) 20 γραμμάρια.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις