Κτηνίατρος Εκτροφής

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σχετικά με τις μετακινήσεις των ζώων ιδιοκτησίας τους, προς τις σφαγειοτεχνικές εκγαταστάσεις του νομού, αλλά και για ζώα τα οποία θα μετακινούνται εκτός νομού προς άμεση σφαγή σε άλλες σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της χώρας είναι οι εξής:

  1. Τα ζώα πρέπει να φέρουν ατομική σήμανση (ενώτια).
  2. Ο ιδιοκτήτης των ζώων πρέπει να υποβάλλει με την άφιξή του στο σφαγείο την Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγού, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη.
  3. Να ενημερώνει εγκαίρως αυτοπροσώπως ή μέσω του κτηνιάτρου της εκτροφής του, την κτηνιατρική υπηρεσία για τα ζώα τα οποία προτίθεται να οδηγήσει στα σφαγεία του νομού ή σε άλλα σφαγεία της χώρας και να προβαίνει στην καταγραφή των αριθμών ενωτίων των ζωών, ώστε να εκδίδεται η άδεια διακίνησής τους και να διασφαλίζεται η μεταβολή του ζωϊκού του κεφαλαίου στο σύστημα ΟΠΣ της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

 

Ενημερώνουμε, επίσης τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ότι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του «κτηνιάτρου εκτροφής» της επιλογής τους και να συνεργάζονται μαζί του έτσι όπως προβλέπεται  στο πλαίσιο της έγγραφης δήλωσης έναρξης συνεργασίας τους:

  • για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων καθώς και κατά περίπτωση των άλλων εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των παραγωγικών ζώων.
  • για κάθε προτιθέμενη μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή ή πάχυνση, προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα προς την Δ/νση Κτηνιατρικής,
  • για κάθε θάνατο ή αποβολή ζώου,
  • για όλα τα περιστατικά νοσημάτων που αυτός διαπιστώνει,
  • καθώς και για την πορεία της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθείται στα ζώα που νοσούν.

 

Ο «κτηνίατρος εκτροφής» αμείβεται από το Δημόσιο για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους κτηνοτρόφους για την εφαρμογή των προγραμμάτων ελέγχου και επιτήρησης ασθενειών των παραγωγικών ζώων, για τα οποία έχει υπογράψει σύμβαση, δηλαδή εμβολιασμός των αιγοπροβάτων για την βρουκέλλωση και αιμοληψίες των κριαριών και άλλων δειγματοληψιών σχετικές με την νόσο του Μελιταίου Πυρετού που μπορεί να προκύψουν στην εκτροφή. Τέλος, η σύναψη ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του κτηνοτρόφου και του κτηνιάτρου εκτροφής είναι δωρεάν.

 

Εξαιρούνται από την υποχρέωση να έχουν κτηνίατρο εκτροφής οι εκμεταλλεύσεις, των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται αποκλειστικά για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση, όπως αυτή ορίζεται με τις κατά περίπτωση διατάξεις. Οι κάτοχοι των εκμεταλλεύσεων αυτών υπο-

χρεούνται να δηλώνουν την ιδιωτική οικιακή κατανάλωση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμοφή του θεσμού του Κτηνιάτρου Εκτροφής μπορείτε να ανατρέξετε στην ΥΑ με Αριθμό 1506/59229 (ΦΕΚ 1502/26-5-2016 Β’). Για οποιαδήποτε διευκρίνιση όσων αφορά την συνεργασία μεταξύ κτηνοτρόφου – «κτηνιάτρου εκτροφής» μπορείτε να απευθύνεστε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, Τμήμα Υγείας των Ζώων, τηλ: 2251047427, 2251042236 (Ε. Τσομπανέλλης).

 

ΙΣΧΥΕΙ ΕΩΣ 31/12/2016

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις