Κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Πολωνία

Σύµφωνα µε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΑΡ, κρούσµα της «γρίπης των πτηνών» αναφέρθηκε σε εγκαταστάσεις εκτροφής χηνών στην περιφέρεια Lubuskie της δυτικής Πολωνίας. Στη συγκεκριµένα φάρµα εντοπίστηκαν 700 νεκρά πτηνά. ∆είγµατα αυτών εστάλησαν στο κρατικό κτηνιατρικό ινστιτούτο, που επιβεβαίωσε τη µόλυνση από τον ιό H5. Πάντως, η εντοπισθείσα µορφή του ιού (H5N8) δε θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Εφαρµόζοντας τις οικείες προβλέψεις της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, ο περιφερειάρχης όρισε ζώνη προστασίας ακτίνας 3 χιλιοµέτρων και ζώνη παρακολούθησης ακτίνας 10 χιλιοµέτρων. Η επιβληθείσα αποµόνωση θα έχει διάρκεια είκοσι ηµερών, ενώ τα υπόλοιπα ζωντανά πτηνά του ίδιου πτηνοτροφείου θα θανατωθούν.

Στις αρχές Νοεµβρίου είχαν αναφερθεί και άλλα κρούσµατα της γρίπης των πτηνών (σε πέντε αγριόπαπιες και έναν γλάρο) σε λίµνη της περιοχής του Szczecin της Β∆ Πολωνίας. Λίγες ηµέρες µετά από τη δηµοσίευση της είδησης για τα προαναφερθέντα κρούσµατα έγινε γνωστό ότι ορισµένοι ξένοι αγοραστές (κυρίως από την Κίνα, το Βιετνάµ, την Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική) ακυρώνουν παραγγελίες πολωνικών προϊόντων πουλερικών. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις