Εγκρίθηκε από την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ η CETΑ

Η CETΑ, η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, εγκρίθηκε από την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ στις 24 Ιανουαρίου. Η συμφωνία, καταργεί τους δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών και προϊόντων μεταξύ των δύο πλευρών και θα τεθεί στην κρίση της ολομέλειας του ΕΚ στο τέλος του μήνα. Ο εισηγητής του ΕΚ Άρτις Πάμπρικς, μιλώντας για τη CETA σε συνέντευξη του στη σελίδα του ΕΚ στο Facebook, δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της συμφωνίας είναι η αύξηση των κερδών από το εμπόριο».

Απαντώντας στις ανησυχίες των φίλων του ΕΚ στο Facebook, για τη διαφάνεια γύρω από τη συμφωνία ο κ .Πάμπρικς (Λετονία, ΕΛΚ), επεσήμανε ότι το κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται διαθέσιμο στο διαδίκτυο εδώ και τρία χρόνια, ενώ στις ανησυχίες για τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας στα ζητήματα εμπορίου είπε ότι «στην Ευρώπη έχουμε τα συντάγματά μας, τους νόμους μας και έχουμε και τη Συνθήκη της Ένωσης. Αυτή η εμπορική συμφωνίας δεν μπορεί να αναιρέσει τίποτα από αυτά».

Σημειώνοντας ότι η CETA δεν αποτελεί πανάκεια, τόνισε ότι οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που στην πραγματικότητα θα βγουν κερδισμένες, ενώ ανέφερε ότι το διεθνές εμπόριο καλύπτει σήμερα το 14% της απασχόλησης στην ΕΕ.

Στις ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα κατακλειστεί από προϊόντα που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, απάντησε ότι η συμφωνία απαγορεύει τη μείωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. «Οι Καναδοί έχουν την ίδια λογικοί με εμάς τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους τα ευρωπαϊκά πρότυπα υπερέχουν και άλλα στα οποία οι Καναδοί είναι καλύτεροι. Αυτή η συμφωνία βασίζεται στις καλύτερες πρακτικές και των δύο πλευρών», πρόσθεσε.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά στοχεύει στην τόνωση του εμπορίου και των επενδυτικών ροών μεταξύ της ΕΕ και τη Βορειοαμερικανικής χώρας που αριθμεί περισσότερους από 36 εκατομμύρια πολίτες. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου 2016, ωστόσο αυτή πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ. Η ΕΕ αποτελεί ήδη τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του Καναδά και το εμπόριο μεταξύ τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, μετά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις