ΣΕΚ:για τις ελληνοποιήσεις αιγοπροβάτων

Φέτος το Πάσχα η προσφορά ντόπιων αμνοεριφίων δεν θα είναι μεγάλη αφού οι κτηνοτρόφοι μετρούν σημαντικές απώλειες σε ζώα, λόγω της βαρυχειμωνιάς αλλά και της μείωσης των εκμεταλλεύσεων και  των αιγοπροβάτων.

 

Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού η έλλειψη στην αγορά οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών αµνοεριφίων από τη Ρουµανία και άλλες βαλκανικές χώρες και  η  «µετατροπή» τους σε ελληνικά. 

 

Συνήθη δε πρακτική ορισμένων σούπερ μάρκετ είναι να πωλούν τα αμνοερίφια σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω του κόστους χονδρικής, για να λειτουργήσει ως “κράχτης” αγοράς και άλλων προϊόντων. Η κατάσταση αυτή ξεπερνά τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία και στην αγορά.

 

Έλληνα καταναλωτή

  • Μην παραπλανάσαι από τις πρακτικές αυτές. Προτίμησε την ελληνική παραγωγή διότι έτσι καταναλώνεις κρέας υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα  στηρίζεις  την  ελληνική παραγωγή  και τον έλληνα κτηνοτρόφο, ώστε να  συνεχίσει  να  παράγει.
  • Συμβάλεις στην εξασφάλιση της διατροφικής μας επάρκειας και δεν εξαρτάται  η χώρα μας  από  άλλες  χώρες  για  τροφή.
  • Στηρίζεις την  απασχόληση στην  ύπαιθρο, τη  μείωση  των  εισαγωγών  και την  εθνική  μας οικονομία.
  • Ο κτηνοτρόφος  καλείται να προσφέρει τα αμνοερίφια σε χαμηλή τιμή, αφού οι  τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες τα τελευταία χρόνια και το κόστος εκτροφής υπερβαίνει τα 6 ευρώ το κιλό. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη  διαμόρφωση των τιμών  για τους Έλληνες παραγωγούς.

 

Καλούμε  το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΦΕΤ και κάθε αρμόδια υπηρεσία:

  • Να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.
  • Να  παρέμβουν σε όλη την αλυσίδα από τα σφαγεία έως τα τελικά  σημεία πώλησης, με αιχμή τα super market και να ελέγξουν την προέλευση των αμνοεριφίων. 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις