Προστασία απειλουμένων ειδών στην πράξη με τη συμμετοχή της Ελλάδας

Το 2015, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών, η Europol ξεκίνησε την Επιχείρηση LAKE (Operation LAKE), τη σημαντικότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών στην ΕΕ, και στην εξάρθρωση των πλέον αδίστακτων οργανωμένων δικτύων που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.


Στη μεγαλύτερη επιχείρηση της τρέχουσας περιόδου, οι ελληνικές και οι ισπανικές αρχές, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, εξάρθρωσαν διεθνές εγκληματικό δίκτυο λαθραίας διακίνησης χελιών -που είναι απειλούμενο είδος- από την Ευρώπη στην Κίνα. Κατά τη διενέργεια των ερευνών, 32 άτομα συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκαν δύο τόνοι χέλια αξίας πολλών εκατομμυρίων, καθώς και μετρητά, ράβδοι χρυσού και έγγραφα.

 

Συνολικά, 48 άτομα συνελήφθησαν και 4 τόνοι χέλια κατασχέθηκαν κατά την περίοδο αυτή, σε διάφορες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Operation LAKE, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας κατά των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις