Αυξάνονται οι νέοι αγρότες στη Μεσσηνία

Μέχρι αύριο το αργότερο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης για το Υποµέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 ανά περιφέρεια, γεγονός που φέρνει πιο κοντά τους δικαιούχους στην ημερομηνία καταβολής του 70% της πρώτης δόσης του μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι δυνατή ακόμη και αρχές Αυγούστου, με την προϋπόθεση μετά το πέρας της προθεσμίας για την υποβολή ενστάσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες να τρέξουν τη διαδικασία για την έγκαιρη αποστολή της τελικής λίστας με τους δικαιούχους.
Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 5/7 από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου.
Πιο αναλυτικά, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα 1.103 δικαιούχων, 20.733.500,00 ευρώ και 24 εν δυνάμει δικαιούχων, 443.000,00 ευρώ. Απορριπτόμενοι είναι 42 υποψήφιοι με μη επιλέξιμες αιτήσεις. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τα αναλυτικά αποτελέσματα της δικής του αίτησης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΠΣΚΕ.

Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής ένστασης, κατά των πινάκων αξιολόγησης, ηλεκτρονικά στο ΠΣΚΕ, εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την επομένη της έκδοσης της απόφασης ανάρτησης των πινάκων. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προσβάλλει το σύνολο των στοιχείων της αξιολόγησης µε τα οποία διαφωνεί (επιλεξιµότητα, βαθμολογία, ποσό ενίσχυσης).
 
Τα δικαιολογητικά 
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους τα επιπλέον δικαιολογητικά, σε διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης. Αυτά, κατά περίπτωση, αφορούν: Τη διακοπή της μόνιμης εξωγεωργικής απασχόλησης. Την αναστολή του επιδόματος ανεργίας. Την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που έχουν δηλωθεί στο ΟΣ∆Ε του έτους 2016 ως μισθωμένα, και των οποίων την ιδιοκτησία ο υποψήφιος απέκτησε στη συνέχεια.
  
ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, στην πρώτη υποβλήθηκαν συνολικά 208 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 194, 11 απορρίφθηκαν και 3 είναι ακόμα εν δυνάμει δικαιούχοι. Στη δεύτερη κατατέθηκαν 89 αιτήσεις, όπου εγκρίθηκαν οι 87, 1 είναι εν δυνάμει σε ισχύ και 1 απορρίφθηκε. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη διαδικασία υπήρξε διπλή αξιολόγηση που έγινε από τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ, οι οποίες κινήθηκαν γρήγορα ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό το μέτρο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Γιάννη Κυριακόπουλο, ο αριθμός των αιτήσεων δείχνει μια στροφή των νέων ανθρώπων προς τον πρωτογενή τομέα, αιτία, βέβαια και της οικονομικής δυσπραγίας που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. "Ελπίζω αυτή η τάση να συνεχιστεί, γιατί στο παρελθόν υπήρξε μια μερίδα νέων ανθρώπων που εγκατέλειψε την προσπάθεια", πρόσθεσε.
Προς επίρρωση των παραπάνω είναι και η παρατήρηση ότι «οι 9 στους 10 που µπήκαν στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών τελικά εγκατέλειψαν». Η δήλωση αυτή, ανήκει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου και αποτυπώνει µε τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την έκβαση του προγράµµατος της προηγούµενης περιόδου, που δεν κατάφερε να λύσει παραγωγικά και διαρθρωτικά αδιέξοδα µε το πριµ πρώτης εγκατάστασης και αξιοποιήθηκε από πολλούς ευκαιριακά.
Αφενός, τα οριακά περιθώρια κέρδους του επαγγέλµατος και αφετέρου η κάµποση προίκα και οι υποδοµές που απαιτούνται για να στηριχθεί αυτή η επιλογή των νέων, οδήγησαν τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, τους κατ’ ανάγκη και όχι κατά συνείδηση νέους αγρότες να αναθεωρήσουν τις επιλογές τους
. Την ίδια στιγµή, και οι αλλαγές στην ΚΑΠ  ανέτρεψαν παραγωγικές βεβαιότητες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ίδιο το πρόγραµµα δηµιούργησε διχοτοµικές καταστάσεις και υποθήκευσε κάθε επιχειρηµατικού τύπου προοπτική.
Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, με δηλώσεις του στο "Θάρρος", παρατήρησε ότι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο του προγράμματος το 2014, φέτος υπάρχει μια αύξηση της τάξης περίπου του 20% στον αριθμό των αιτήσεων (66 έναντι 89). Για τον ίδιο αυτό δείχνει τη δυναμική που έχει η περιοχή της Τριφυλίας στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα είναι και μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, αφού οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, σημαντική προστιθέμενη αξία, στην προσπάθεια που πρόκειται να ξεκινήσουν.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις