Μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

Ανακοίνωση της Λαϊκης Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου για την ευλογιά των προβάτων:

Με τεράστια καταστροφή απειλείται η κτηνοτροφία στη Λέσβο λόγω της νόσου της ευλογιάς που πλήττει, εδώ και μερικούς μήνες, τα αιγοπρόβατα σε ορισμένες περιοχές του νησιού και έχει προκαλέσει ήδη τη θανάτωση χιλιάδων ζώων.

Και ενώ τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν από χρόνια και ήταν εν γνώσει των αρμοδίων, δε λήφθηκε κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής και ακόμα περισσότερο της Κυβέρνησης. Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα το ουσιαστικό για την πρόληψη και αντιμετώπιση το προβλήματος, έστω από τότε που εντοπίστηκε, αλλά, από πάνω, για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες, επιρρίπτουν προκλητικά την ευθύνη στους κτηνοτρόφους, που δήθεν αποκρύπτουν την προσβολή του κοπαδιού τους από τη νόσο για να …..αποφύγουν τη θανάτωσή τους.. Και τούτο όταν ήδη 13 κτηνοτρόφοι έχουν θανατώσει τα πρόβατα τους, ενώ η κτηνιατρική υπηρεσία είναι -και συνεχίζει να είναι παρά την εκρηκτική κατάσταση- πλήρως αποστελεχωμένη. Πράγματι, από 13 κτηνιάτρους που προβλέπει ο οργανισμός για τη Λέσβο, υπηρετούν στην ουσία μόνο 4 (!!!) για 450,000 αιγοπρόβατα και βοοειδή. Όταν δηλώνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ότι δεν θα δώσουν χρήματα για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που θα θανατώσουν το κοπάδι τους αλλά μόνο για την επανασύσταση του, αδιαφορώντας για το πώς θα ζήσουν μέχρι τότε, πώς θα αντιμετωπίσουν τα χρέη και τις άλλες υποχρεώσεις τους;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προωθείται συνειδητά το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων γιατί έτσι συμφέρει στους μεγαλοκτηνοτρόφους της Ελλάδας και της υπόλοιπης ΕΕ που εξάγουν κρέας και τυροκομικά στην Ελλάδα.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου θεωρεί ότι ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για τους κτηνοτρόφους αλλά για όλους τους κατοίκους του νησιού. Η κτηνοτροφία αποτελεί, μαζί με την ελαιοπαραγωγή, τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος της Λέσβου.

Να ξεσηκωθούν σύσσωμοι.

Να πάρουν αγωνιστικά στα χέρια τους τη σωτηρία της κτηνοτροφίας. Με κάθε μέσο να εκδηλώσουν την απόλυτα δικαιολογημένη αγανάκτηση τους απέναντι στην εγκληματική για την κτηνοτροφία στάση Κυβέρνησης και Περιφέρειας.

Να διεκδικήσουν το δίκιο τους :

– Πρόσληψη επαρκούς αριθμού κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, με αύξηση των υπερωριών και των εξόδων για τη μετακίνηση τους. Να λειτουργήσουν άμεσα, επαρκώς στελεχωμένα όλα τα κτηνιατρεία του νησιού.

– Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν θανατωθεί τα ζώα τους ή έχουν πεθάνει από τη νόσο.

– Τη λήψη προληπτικών μέτρων (τάφροι απολύμανσης σε όλους τους αγροτικούς δρόμους, στις εισόδους των εκτροφών, και στις πύλες εισόδου του νησιού.

– Την έκτακτη επιδότηση κατά 50% των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, που θα τους απαγορευθεί η μετακίνηση του κοπαδιού, για αγορά ζωοτροφών καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι από τους διάφορους φόρους και εισφορές και να καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα, μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.

– Να Παγώσουν όσο διαρκεί το πρόβλημα τα χρέη στις τράπεζες για τους πληγέντες.

– Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για αντιμετώπιση του ιού σε κάθε κτηνοτρόφο.

– Να διατηρηθούν όλα τα δικαιώματα των πληγέντων κτηνοτρόφων, όπως επιδοτήσεις κλπ για όσο διάστημα χρειαστεί για την ανασύσταση του κοπαδιού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις