Οι παραγωγοί αυγών ελεύθερης βοσκής μπορούν να συνεχίσουν το εμπόριο

Οι παραγωγοί αυγών ελεύθερης βοσκής μπορούν να συνεχίσουν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους, παρόλο που οι όρνιθες έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπαίθριες διαδρομές λόγω γρίπης των πτηνών μετά από αλλαγές στα πρότυπα εμπορίας αυγών της ΕΕ.

 

Το πρότυπο 2008 επέτρεψε στους παραγωγούς αυγών να συνεχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους ως ελεύθερη ποικιλία, ακόμη και αν οι όρνιθες τους δεν είχαν πρόσβαση σε ανοιχτό χώρο για διάστημα έως 12 εβδομάδων. Η τελευταία αλλαγή, που θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Νοεμβρίου, θα παρατείνει αυτή την περίοδο σε 16 εβδομάδες.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες των αγροτών της ΕΕ για τις πιθανές οικονομικές απώλειες για τις εκμεταλλεύσεις ελεύθερης βοσκής. Σε περιόδους υψηλού κινδύνου γρίπης των ορνίθων Κτηνιατρικοί κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ απαιτούν οι όρνιθες να διατηρούνται σε κλειστό χώρο προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων από αποδημητικά πτηνά, αλλά αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για τα αυγά ελεύθερης βοσκής, όπου δηλώνεται ότι οι όρνιθες ωοπαραγωγής συνεχή πρόσβαση σε υπαίθριες διαδρομές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Τα πρότυπα εμπορίας επέτρεψαν ήδη την ετικέτα των αυγών ως ελευθέρας βοσκής, ακόμη και αν τα πτηνά φυλάσσονταν σε εσωτερικούς χώρους ως αποτέλεσμα μέτρων σε επίπεδο ΕΕ, αλλά η παρέκκλιση των 12 εβδομάδων θεωρήθηκε υπερβολικά μικρή σε σχέση με την παρατεταμένη φύση της εκδήλωσης της γρίπης σε όλη την ΕΕ το 2016. Αυτό σήμαινε ότι τα αυγά που κυκλοφορούσαν κανονικά ως ελεύθερη γκάμα έπρεπε να πωλούνται ως «αυγά αχυρώνα» εάν οι όρνιθες φυλάσσονταν σε κλειστό χώρο για περισσότερο από 12 εβδομάδες, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες για τους αγρότες.

 

Με την πιθανότητα περαιτέρω παρατεταμένων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στο μέλλον και μετά από συζητήσεις με τις αρχές των κρατών μελών και τους ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας, ελήφθη η απόφαση να παραταθεί η περίοδος από 12 σε 16 εβδομάδες.

 

Οι νέοι κανόνες διευκρινίζουν επίσης ότι η παρέκκλιση αυτή ισχύει για τα κοπάδια (και όχι για περιφέρειες ή αγροκτήματα). Αυτό επιτρέπει στις εκμεταλλεύσεις που εισήγαγαν νέα σμήνη κατά τη διάρκεια της περιόδου περιορισμού να επωφεληθούν από την πλήρη παρέκκλιση. τα αυγά από κάθε μεμονωμένο σμήνος στην ίδια εκμετάλλευση μπορούν να επισημαίνονται ως ελεύθερα εμβολιασμένα για ολόκληρη την περίοδο των 16 εβδομάδων, εάν η πρόσβαση στην υπαίθρια ατμόσφαιρα είναι περιορισμένη, ανεξάρτητα από το πότε τέθηκε η εκμετάλλευση υπό τους περιορισμούς.

 

Σήμερα υπάρχουν περίπου 390 εκατομμύρια ορνίθες στην ΕΕ, εκ των οποίων περίπου 54 εκατομμύρια (14%) διατηρούνται σε συστήματα ελεύθερης βοσκής (14%). Τα αυγά ελεύθερης βοσκής είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο (53% των ορνίθων διατηρούνται εκεί), την Αυστρία (21%), τη Γαλλία (18%), τη Γερμανία (18%) και την Ολλανδία (15%). Όσον αφορά το μέγεθος του σμήνους, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού της ΕΕ σε όρνιθες ελεύθερης βοσκής (41%), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (17%), τη Γαλλία (16%) και την Ολλανδία (10%).

 

Οι περιορισμοί της γρίπης των πτηνών που επιβλήθηκαν το 2016/17 είχαν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις