Επιστροφή των 180 απολυμένων εργαζομένων στη ΒΦΛ

Την επιστροφή των 180 απολυμένων εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ) αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, γιόρτασαν το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου σε συνεδρίαση που διεξήχθη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας τα μέλη του σωματείου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης επικυρώθηκαν οι αποφάσεις της τριμερούς διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων, της εργοδότριας εταιρείας και του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, καταβάλλονται άμεση όλα τα δεδουλευμένα στους 180 πρώην εργαζόμενους - απολυμένους και επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας τους. 

Βάσει όσων αποφασίστηκαν ανάμεσα στους εργαζομένους και την εργοδότρια εταιρεία και την πρόταση που κατέθεσε η τελευταία, μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

α) η άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2018,

β) η άμεση καταβολή ποσού 4.000 ευρώ ως έναντι των δεδουλευμένων που έχουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, γ) η καταβολή έντεκα ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων που θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.


Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Βογιατζής στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης, η εργοδότρια εταιρεία εντός του 2018 θα προχωρήσει σε εξυγίανση της βιομηχανικής μονάδας και θα θέσει σε εφαρμογή ελκυστικό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου όσων εργαζομένων το επιθυμούν.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων υπογράμμισε ότι στόχος είναι η σταδιακή αποκατάσταση τους κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εταιρεία, ενώ μετέφερε την άποψη του υπουργείου ότι κρίνει θετικά την υποβληθείσα πρόταση της εργοδότριας εταιρείας. Επίσης, χαρακτήρισε τον 18μηνο αγώνα των εργαζομένων αγώνα δικαίωσης, υπογραμμίζοντας ότι επιστρέφουν στη δουλειά με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα.

Ο κ. Βιογιατζής στην ομιλία του χαρακτήρισε υποδειγματική τη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εργασίας ενώ εξήρε το ρόλο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη.

 

Α. Χαρίτσης: Δεν θα αφήσουμε τη Βιομηχανία Λιπασμάτων στην τύχη της

 

«Μετά από πολύμηνο και σκληρό αγώνα οι 180 απολυμένοι της Βιομηχανίας Λιπασμάτων δικαιώνονται. Χαιρετίζουμε την επιστροφή τους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και τη δικαίωση του αγώνα τους, τον οποίο στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για τη Βιομηχανία, Αλέξης Χαρίτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την συμφωνία που επετεύχθη για την επιστροφής όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

 

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάταξη της οικονομίας περνάνε μέσα από την ενίσχυση της βιομηχανίας αλλά και τον απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την τήρηση της συμφωνίας της επιχείρησης με το Σωματείο και την πορεία εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι. Δεν θα αφήσουμε τη Βιομηχανία Λιπασμάτων - και καμία βιομηχανία - στην τύχη της».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις