Ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές στα θερμοκήπια

Την στήριξη της Περιφέρειας στους πληγέντες παραγωγούς από την σφοδρή ανεμοθύελλα, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνάντηση τους που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο Ιεράπετρας αλλά και σε επίσκεψη του σε καταστραμμένη παραγωγή και θερμοκήπια της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης παρόντων της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, του Δημάρχου Θεοδόση Καλαντζάκη, των Περιφερειακών Συμβούλων Νίκου Δασκαλάκη και Γιάννη Γουλιδάκη, ενημέρωσε ότι, ο ίδιος υπέγραψε σήμερα Τρίτη 30/1/2018- μετά από εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα Πολικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα του Δήμου Ιεράπετρας και περιοχών-κοινοτήτων των Δήμων Σητείας και Βιάννου που επλήγησαν από την σφοδρή ανεμοθύελλα αγροτική παραγωγή και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

«Το πρώτο βήμα έγινε και αυτό οφείλεται στην καλή συνεργασία που έχουμε ως Περιφέρεια με τους Δήμους, τους Βουλευτές ,τους φορείς που ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές και τώρα πάλι όλοι μαζί να διεκδικήσουμε κεντρικά την στήριξη-οικονομική βοήθεια των αγροτών που έχασαν τις περιουσίες τους ώστε να μπορούν να «σταθούν» και πάλι στα «πόδια» τους και να καλλιεργήσουν» τόνισε στη συνάντηση αλλά και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε θετική την άμεση εξουσιοδότηση που έδωσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μετά την χθεσινή (Δευτέρα) εισήγηση της Περιφέρειας που ήταν και αίτημα των Δημάρχων, των Βουλευτών, αγροτικών φορέων, παραγωγών κ.α. Οι πληγέντες αγρότες της Ιεράπετρας και ο Δήμαρχος ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του και τις άμεσες ενέργειες του και την επίσκεψη του στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το όλο θέμα, αλλά και για την εισήγηση του στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη των περιοχών τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πληγέντες αγρότες χαρακτήρισαν πρωτοφανείς τις καταστροφές που έχουν υποστεί τα θερμοκήπια τους και η αγροτική τους παραγωγή ενώ χαρακτηριστική ήταν δήλωση καλλιεργητή που είπε με απόγνωση ότι, «μαζί με τα φυτά μου «πέθανα» και εγώ ο ίδιος».

Το πρόβλημα, όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Αρναουτάκης είναι μεγάλο, όπως και η απόγνωση των παραγωγών επίσης μεγάλη και είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε αγρότης «μαζί με τα φυτά μου «πέθανα» και εγώ ο ίδιος». Είναι ανάγκη, πρόσθεσε «όλοι μαζί να διεκδικήσουμε και κυρίως οι Βουλευτές και ιδιαίτερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης που κατάγεται από την περιοχή, την άμεση και έμπρακτη στήριξη των πληγέντων παραγωγών»

Όπως έγινε γνωστό με την κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη των περιοχών που επλήγησαν οι Δήμοι θα μπορέσουν να ζητήσουν έκτακτες επιχορηγήσεις ενώ η ίδια απόφαση είναι υποστηρικτική για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις από τις Κρατικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις