«Θέλετε να παραμείνει η καλλιέργεια του τεύτλου στην Ελλάδα»;

Τα σωματεία των τευτλοπραγωγών Πλατέος, Λάρισας, Σερρών και Ορεστιάδας απέστειλαν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και κάνουν έκκληση  στην κυβέρνηση να πάρει γρήγορα αποφάσεις εάν θέλει να παραμείνει η καλλιέργεια του τεύτλου στην Ελλάδα και να λειτουργούν τα εργοστάσια ζάχαρης. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εμείς οι περίπου 2.500 αγροτικές οικογένειες που απομείναμε στην καλλιέργεια του τεύτλου είναι γιατί μεγαλώσαμε με αυτήν, την αγαπήσαμε και το χειρότερο όπως αποδείχθηκε, επενδύσαμε αγοράζοντας αγροτικά μηχανήματα που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλες καλλιέργειες. Από τα τέλη του 2010 αρκετοί συνάδελφοι μας βλέποντας τις πολιτικές των διοικήσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των Υπουργείων άρχισαν να ξεπουλάνε τα μηχανήματα τους, κυρίως σε Τούρκους εμπόρους και να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες. Εμείς οι λίγοι που απομείναμε στηριχτήκαμε κυρίως στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να κρατηθεί η καλλιέργεια του τεύτλου και τα εργοστάσια ζάχαρης στην Ελλάδα.

Για την καλλιέργεια του 2015 πληρωθήκαμε στα τέλη του 2016, για την καλλιέργεια του 2016 στα μέσα του 2017, ενώ το 2017 ήταν η χρονιά των υποσχέσεων. Με το που ανέλαβε η καινούργια διοίκηση τέλη Οκτωβρίου μας υποσχέθηκε γλυκά Χριστούγεννα, ουσιαστικά δηλαδή την πληρωμή της παραγωγής μας έως 31 Δεκεμβρίου, όπως έγραφε το συμφωνητικό. Στις αρχές Νοεμβρίου μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης υποσχέθηκε ότι θα πάρουμε άμεσα προκαταβολή ύψους 2.500.000 € και ο πρωθυπουργός ότι στηρίζει την τευτλοκαλλιέργεια και την λειτουργία των εργοστασίων ζάχαρης. Το κακό είναι ότι πιστεύοντας τις παραπάνω υποσχέσεις στηρίξαμε σε αυτά τα σενάρια τις οικονομικές μας υποχρεώσεις και μείναμε εκτεθειμένοι. Για να ακριβολογούμε από αρχές Νοεμβρίου παίρναμε υποσχέσεις πληρωμής κάθε τρείς ημέρες.

Τελικά μετά από πολλές αντιδράσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις καταφέραμε να πάρουμε το 35% περίπου των χρημάτων μας στις 8 Φεβρουαρίου. Οι υποσχέσεις για το υπόλοιπο ποσό, που μέχρι τότε το θεωρούσε σίγουρο η Διοίκηση, για άλλη μια φορά έπεσαν στο κενό. Και σαν να μην έφθανε αυτό μαθαίνουμε για την απόφαση της Διοίκησης ότι δέχεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μόνο αιτήσεις για την καλλιέργεια τεύτλου το 2018 και ότι στις αρχές Μαρτίου θα ανακοινώσει την πολιτική της και τις επιλογές της για την καλλιέργεια. Επειδή σίγουρα δεν γνωρίζετε σας τονίζουμε ότι η εποχή σποράς ξεκινάει στις 1 Φεβρουαρίου και για τις περισσότερες περιοχές ουσιαστικά τελειώνει περίπου 20 Μαρτίου. Αυτή η απόφαση προβλημάτισε και εμάς που όλα αυτά τα χρόνια κάτω από πολύ δύσκολές συνθήκες και παίρνοντας μεγάλα ρίσκα μείναμε στην καλλιέργεια. Ουσιαστικά μας βγάζει εκτός εποχής σποράς με πολύ μειωμένες τις πιθανότητες να πληρωθούμε, ενώ γι αυτούς που θα ήθελαν να επιστρέψουν στην καλλιέργεια είναι πλήρως αποτρεπτική.

Κάνουμε έκκληση λοιπόν στην κυβέρνηση να πάρει γρήγορα αποφάσεις εάν θέλει να παραμείνει η καλλιέργεια του τεύτλου στην Ελλάδα και να λειτουργούν τα εργοστάσια ζάχαρης. Η ζάχαρη είναι ένα από τα 3 πολυτιμότερα προϊόντα διατροφής και πιστεύουμε ότι πρέπει και για λόγους εθνικούς να συνεχίσει να παράγεται στην Ελλάδα. Άλλωστε εκτός από τους αγρότες και τους εργαζόμενους ωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες των εργοστασίων αλλά και η εθνική οικονομία.

Παρ΄ όλα αυτά φθάνουμε στο σημείο να σας παρακαλέσουμε ότι εάν έχει παρθεί η απόφαση να σταματήσει η καλλιέργεια του τεύτλου και η λειτουργία των εργοστασίων ζάχαρης να το ανακοινώσετε επίσημα και μάλιστα άμεσα για να αποφύγουμε τουλάχιστον να καταστραφούμε οικονομικά κάποιοι από εμάς αλλά και να μη γίνει πλιάτσικο στην εταιρία από αυτούς που χρόνια τώρα το ονειρεύονται».

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις