ΠΟΜΙΔΑ: για τα δημοτικά τέλη και τις πολυετείς δεσμεύσεις ακινήτων από τους ΟΤΑ

Επιστολή ΠΟΜΙΔΑ προς τον Π. Σκουρλέτη για τα δημοτικά τέλη και τις πολυετείς δεσμεύσεις ακινήτων από τους ΟΤΑ. Ακολουθεί η επιστολή:


ΘΕΜΑ: Ορισμός συνάντησης με Δ.Σ. ΠΟΜΙΔΑ για τα προβλήματα ιδιοκτητών ακινήτων με τους Ο.Τ.Α.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα προβλήματα σε σχέση με τους Ο.Τ.Α., τα οποία χρειάζονται άμεση νομοθετική ρύθμιση, ενόψει μάλιστα κατάθεσης εκ μέρους σας στη Βουλή, σχετικού αυτοδιοικητικού νομοσχεδίου. Τα προβλήματα και οι λύσεις που προτείνουμε έχουν ως εξής:

1. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Αρκετοί ΟΤΑ της χώρας αξιώνουν παρανόμως, σύμφωνα και με την γνωστή πρόσφατη με αριθμό 23504/2017 σύμφωνη γνωμοδότηση του «Συνήγορου του Πολίτη», από ιδιοκτήτες κενών ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πολλών ετών, γιατί δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να δηλώσουν και στον οικείο ΟΤΑ τη διακοπή του ρεύματος. Γι’ αυτό ζητούμε την άμεση θέσπιση ερμηνευτικής διάταξης του άρθ. 5 παρ.1 ν. 3345/2005 που θα διευκρινίζει πέραν πάσης παρερμηνείας ότι η απαλλαγή αυτή ισχύει οποτεδήποτε και αν δηλωθεί η μη χρησιμοποίηση στους οικείους ΟΤΑ. 

2. ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ. Οι ιδιοκτήτες προσφάτως νομιμοποιημένων πρόσθετων χώρων ακινήτων, φοβούνται να προσέλθουν για να τους δηλώσουν οικειοθελώς στους ΟΤΑ για να αποφύγουν την αυτόματη επιβολή βαρύτατων αναδρομικών δημοτικών τελών πενταετίας (από 8.8.2013) ως και λοιπών επιβαρύνσεων και προστίμων (άρθρο 105 παρ. 4 του ν. 4495/2017). Για αυτό ζητούμε να τροποποιηθεί η παραπάνω ρύθμιση ώστε τα επιπλέον αναλογούντα δημοτικά τέλη να χρεωθούν αυτομάτως στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς αναδρομικές χρεώσεις, και χωρίς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό.

3. AΡΣΗ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Πολλοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα έχουν δεσμεύσει επί δεκαετίες πολλές χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, χωρίς πραγματική πρόθεση και δυνατότητα για την υλοποίησή τους, και χωρίς ποτέ πράγματι να αίρονται οι δεσμεύσεις αυτές σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων! Η πρακτική αυτή δημιουργεί στους μεν Δήμους υποχρέωση να εμφανίζουν στους προυπολογισμούς τους δεσμευμένα ποσά για δήθεν καταβολές αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα τη στρέβλωση της δημοσιονομικής τους εικόνας, στους δε πολίτες ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές εμπλοκές με τους ΟΤΑ, οι οποίες, λόγω των αλλεπάλληλων καταχρηστικών επαναδεσμεύσεων, διαρκούν ακόμη και περισσότερο από τη διάρκεια του ανθρώπινου βίου! Γι΄αυτό ζητούμε να νομοθετηθεί επιτέλους η αυτόματη πλήρης άρση των δεσμεύσεων αυτών, αν έχουν διαρκέσει πέραν της οκταετίας, και η απαγόρευση επιβολής οποιασδήποτε νέας δέσμευσης στα ίδια ακίνητα.  

4. ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. Η δίμηνη προθεσμία που δόθηκε με την προηγούμενη ρύθμιση (άρθρο 52 ν.4483/2017) εντός του καλοκαιριού 2017 και σε συνδυασμό με την αδυναμία εμπρόθεσμης βεβαίωσης από τους περισσοτέρους Ο.Τ.Α., λόγω και της επαναφοράς του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ για τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, παρήλθε άπρακτη για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους, με απογοητευτικά αποτελέσματα και για τους ίδιους τους Ο.Τ.Α. Γι΄αυτό ζητούμε τη θέσπιση νέας προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς ΟΤΑ τουλάχιστον έως 31.07.2018, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για δήλωση και βεβαίωση των οφειλών αυτών.

Σας παρακαλούμε να μας ορίσετε άμεσα συνάντηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου μαζί σας για τα παραπάνω προβλήματα, στα περισσότερα των οποίων, ως γνωστόν, έχει συνηγορήσει και η ΚΕΔΕ με σχετικό έγγραφό της της προς εσάς, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις παραπάνω προτάσεις μας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις