Χαμηλές οι τιμές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια

Η άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ροδακινοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα από τις χαμηλές τιμές στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που είναι συνέπεια του εμπάργκο στη Ρωσία, και οι τρόποι αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος θα απασχολήσουν την πανελλαδική σύσκεψη που συγκαλεί η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων στη Βέροια την Τετάρτη 21 Μαρτίου. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος παραγωγοί και από την Επαρχία Τυρνάβου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο Κώστας Χατζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αργυροπουλίου, περιέγραψε την κατάσταση ως πολύ δύσκολη, καθώς οι τιμές στις πρώιμες ποικιλίες των επιτραπέζιων ροδακίνων έχουν κατρακυλήσει ακόμη και στα 40 λεπτά/κιλό, όταν προ εμπάργκο στη Ρωσία η τιμή έπιανε το 1 ευρώ/κιλό!

Η εγχώρια ζήτηση στα ροδάκινα είναι πολύ μικρή και η παραγωγή μεγάλη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών. Το 60% της παραγωγής τα προηγούμενα χρόνια εξαγόταν στη Ρωσία και μετά το εμπάργκο από την Ε.Ε οι παραγωγοί διαθέτουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με το κ.Χατζή, η Ε.Ε απέρριψε αίτημα της ελληνικής πλευράς για την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς προκειμένου να ανπληρώσουν το εισόδημα που έχασαν λόγω του εμπάργκο και τώρα οι ροδακινοπαραγωγοί αναμένουν τις εξελίξεις και τις κινήσεις του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για αποζημιώσεις μέσω του Kανονισμού de minimis.

Οι παραγωγοί ζητούν επίσης να υπάρξει ουσιαστική αποζημίωση των Ροδακινοπαραγωγών απο τον ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις και τα άλλα φυσικά αίτια που προκάλεσαν ζημιές μέσα στο 2017.

Στη σύσκεψη στη Βέροια, που θα γίνει Τετάρτη 21 Μαρτίου και ώρα 7:00μ.μ. στο ξενοδοχείο ΑΙΓΕΣ Μέλαθρον στη Βέροια, θα συμμετέχουν οι ΑΣ Τυρνάβου, Αργυροπουλίου-Λυγαριάς και Αμπελώνα.
Οι αγρότες που επιθυμούν να λάβουν μέρος δηλώνουν συμμετοχή στα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις