Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για την επιτραπέζια ελιά

Με τη συμμετοχή αρκετών εκθετών και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή  το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας.

Ειδικότερα, έντονο ήταν το ενδιαφέρον σχετικά με την επιτραπέζια ελιά, ή οποία πλέον ταξινομείται ως ένα από τα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα της χώρας. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, τόνισε στην εισήγησή του ότι η επιτραπέζια ελιά «μεταξύ των σημαντικότερων εξαγωγικών προϊόντων και αποφέρει 450 εκατομμύρια έρχονται κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία. Το προϊόν εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες και οι μελλοντικές προοπτικές του προδιαγράφονται ιδιαίτερα αισιόδοξες».

 

Με ενδιαφέρον υποδέχθηκε το κοινό τα στοιχεία μακροχρόνιων ερευνών από Ελληνικά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που δείχνουν ότι το ελληνικό Εχτρα Παρθένο Ελαιόλαδο έχει θεραπευτικές επιδράσεις στις καρδιοαγγειακές νόσους αλλά και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης σημείωσε στο πλαίσιο της διάλεξής του πως: «είδη έχουμε το πρώτο ελαιόλαδο στην Ελλάδα που πωλείται στα φαρμακεία με την έγκριση του ΕΟΦ. Το ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα ελαιοκανθάλης στην παγκόσμια αγορά πράγμα που το καθιστά θεραπευτικό για ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για την καλύτερη μελέτη των ιδιοτήτων αυτών έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας μία μεγάλης κλίμακας έρευνα».

 

Επίσης ο κ. Μαγιάτης ανέφερε πως ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο απέδειξαν, πως αυτό έχει επίδραση κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις