Οι γεωπόνοι πραγματοποίησαν ελέγχους στις καστανιές

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο γεωπόνων πραγματοποίησαν επισκοπήσεις καστανεώνων προκειμένου να ελέγξουν για την παρουσίατης σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus (Yasumatsu).

Οι έλεγχοι του κλιμακίου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΥΠ.Α.Α.Τ. και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Ειδικότερα, ελέγχθηκε η ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Μελιβοίας, Ποταμιάς και Σκήτης του Δ. Αγιάς και της Τ.Κ. Αμπελακίων του Δ. Τεμπών όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του εντόμου και στην οποία πραγματοποιήθηκε η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς T. sinensis.

Επειδή η σφήκα της καστανιάς εντοπίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 2014 και πιο συγκεκριμένα στην όμορη Π.Ε. Πιερίας, η υπηρεσία μας ενημερώνει σχετικά τους καστανοπαραγωγούς της ΠΕ Λάρισας.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: Στη χώρα μας δεν υπάρχει η δυνατότητα χημικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση, η χημική καταπολέμηση παρουσιάζει περιορισμένα αποτελέσματα εξαιτίας της βιολογίας του εντόμου και της πρακτικής δυσκολίας λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, καθώς η καστανιά καλλιεργείται σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές. Ειδικότερα, σε καστανεώνες μεγάλης ηλικίας είναι πρακτικά αδύνατη η καταπολέμηση του εντόμου.

Σε νεαρούς καστανεώνες:
• προτείνεται η μηχανική αφαίρεση και καταστροφή των κηκίδων πριν την έξοδο των ενηλίκων (από άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού), καθώς μετά την έξοδο των ενηλίκων η αφαίρεση και καταστροφή των κηκίδων δεν εξυπηρετεί σε τίποτα,
• ως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου, θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου δείγματος παρακαλούνται οι παραγωγοί να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες: Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας (τηλ: 2413 511119, 2413 511157), Δασαρχείο, Διεύθυνση Δασών και στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλ: 1591).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις