Γ. Φουντούλης : Κατάργηση του ΕΦΚ, για να μη γίνει ταφόπλακα η συμφωνία με τους Σκοπιανούς

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ και επικεφαλής του Συνδέσμου Οινοποιών & Αμπελουργών της Ζώνης Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Η εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας θα αποτελέσει την ταφόπλακά μας.

Δεν είναι ορατός μόνο ο κίνδυνος να απαιτήσουν να αφαιρεθεί κάθε λέξη μακεδονικός από τα έντεκα εκ των 16 συνολικά κρασιών μας που εξάγουμε σε συνολικά 30 χώρες ως ΒΑΕΝΙ και φέρουν τον όρο Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Μακεδονίας, αλλά ελλοχεύει το ενδεχόμενο να πωλούν στις διεθνείς αγορές και οι Σκοπιανοί κρασί με το συγκεκριμένο τίτλο», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι πριν από επτά χρόνια το Vaeni και το οινοποιείο Τσάνταλη κέρδισαν τον εξωδικαστικό αγώνα, απαγορεύοντας στους Σκοπιανούς να πωλούν στις ξένες αγορές κρασί με την ονομασία «Μακεδονικό» και τους επιβλήθηκε να τα αποσύρουν από τη γερμανική αγορά όπου ήδη υπήρχαν. «Αν περάσει η συμφωνία, θα καταστραφούμε. Ήδη περνάμε πολύ δύσκολα με τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στο κρασί. Ένα ακόμη χτύπημα θα είναι το τελειωτικό και θα μας αναγκάσει ή να παραδώσουμε τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας στους κυβερνώντες ή να απαιτήσουμε ίδιους φορολογικούς συντελεστές με τους Σκοπιανούς. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό», κατέληξε.

 

Η συμφωνία

Αυτό που προκάλεσε την αγωνία και την ανασφάλεια στους Έλληνες επιχειρηματίες είναι η παράγραφος που αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα και έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε σχέση με τα προαναφερόμενα ονόματα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names) και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων προνοιών, θα δημιουργηθεί μια διεθνής ομάδα ειδικών η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κρατών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατάλληλη συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΟΤ. Αυτή η ομάδα ειδικών θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει την εργασία της εντός τριών ετών».

Κοντολογίς, αν εγκριθεί η συμφωνία και ξεκινήσει η εφαρμογή της, η ελληνική κυβέρνηση καλεί τους επιχειρηματίες (τους οποίους έχει φέρει στα όριά τους με την υπερφορολόγηση και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές) να κάνουν «έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο» με τους Σκοπιανούς, και με παρατηρητές ξένους αξιωματούχους, προκειμένου να λυθεί το μυστήριο του? χαλβά. Αν δηλαδή, από το 2022 θα είναι μακεδονικός? Αν όχι, τι θα μπορούσε να είναι; Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα μακεδονικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις