Μάχη για την αγορά της ΕΒΖ

Άγριος πόλεμος διεθνών κεφαλαίων μαίνεται γύρω από την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία όπως αποδεικνύεται δεν είναι ένα απλό «λάφυρο», αλλά ο στρατηγικός στόχος δύο επενδυτικών σχημάτων.

Ενώ όλα έδειχναν ότι η υπόθεση της διεκδίκησης είχε κλείσει υπέρ του ενός και είχαν γίνει ανακοινώσεις ακόμη και στο Χρηματιστήριο, ο διεκδικητής επανέρχεται με τις διαφορές των δύο να φαίνονται ουσιαστικές τόσο ως προς το τίμημα όσο και ως προς το επιχειρησιακό πλάνο.

Για την ώρα φαίνεται ότι προηγείται στα σημεία η Innovation Brain του Λούκας Φέκερ, η οποία χθες εξέδωσε ανακοίνωση που τιτλοφορήθηκε «Ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΕΒΖ».

Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αφού αυτό που υπογράφηκε ήταν το ΕΜU, δηλαδή το «μνημόνιο κατανόησης», το οποίο σαφώς είναι ένα βήμα μπροστά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι η συνέχεια της υπογραφής πριν από τρεις μέρες του letter of intent, αλλά αυτά δεν είναι η συμφωνία και τίποτα δεν είναι δεσμευτικό.

Εξάλλου δεν ανακοινώθηκε ούτε σέντσι από το τίμημα, η προσφορά κρατιέται στο σκοτάδι, αφού ο κ. Φέκερ κάνει καθημερινά φύλλο και φτερό (τεχνικά και οικονομικά) τα δεδομένα της ΕΒΖ.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό πως την ώρα που η Innovation Brain εξέδιδε χθες νέα ανακοίνωση, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ Χρήστος Πούρης συναντούσε στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη τον Χρήστο Φαρμάκη, εκπρόσωπο των δεύτερων διεκδικητών της Kingsley Capital Partners. Νωρίτερα δε ο κ. Πούρης είχε συνάντηση και με εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΒΖ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα:

■ Η Innovation Brain, πέρα από διαρροές περί προσφοράς 100 εκατομμυρίων και αναφορές περί νέας ώθησης στην ανάπτυξη και την παραγωγή ζάχαρης, αποδέχεται και προχωρά με το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για ένταξη της ΕΒΖ στον πτωχευτικό κώδικα, με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και τα περιουσιακά στοιχεία της να περνούν σε άλλον ΑΦΜ, άλλης εταιρείας, ενώ οι υποχρεώσεις και τα βάρη να μένουν στην «κακή ΕΒΖ».

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Innovation Brain, «τον επόμενο χρόνο οι αγρότες θα είναι σε θέση να παράγουν περισσότερα και η Ιnnovation Brain θα έχει προετοιμάσει την αγορά γι’ αυτό… Η πώληση ζάχαρης στο εξωτερικό θα μας επιτρέψει να ξαναρχίσουμε την παραγωγή. Σε όσους περισσότερους πελάτες πουλήσουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο περισσότερο θα μπορούν να παράγουν οι αγρότες. Μας ενδιαφέρει επίσης η αγορά και πώληση άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, για παράδειγμα. Θα συνεργαστούμε με τους αγρότες στο τι μπορούν να παράγουν για εμάς, ώστε να αγοράζουμε και να πουλάμε ή να παράγουμε νέα προϊόντα, όπως σιρόπι, εκχυλίσματα καλαμποκιού και παρόμοια προϊόντα».

Τα ανωτέρω εξηγούνται από τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.» για τη χθεσινή συνάντηση Πούρη-εργαζομένων καθώς η εντύπωση που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι κατατείνει στο ότι «δεν διασφαλίζονται οι περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά οι περισσότεροι περισσεύουν…» και εν ολίγοις «στρατηγικός επενδυτής βρέθηκε αλλά η ΕΒΖ δεν θα υπάρχει» (σημ.: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει το επίδομα αδείας, τη μισθοδοσία Ιουλίου και άγνωστο είναι τι θα γίνει με τη μισθοδοσία Αυγούστου).

Θέσεις εργασίας

Παρά το βαρύ κλίμα όμως οι εργαζόμενοι δίνουν την εντύπωση ότι κρατάνε την ανάσα τους περιμένοντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας από την κυβέρνηση, πράγμα που έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας μας επιβεβαιώνουν.

■ Η περίπτωση της Kingsley Capital Partners είναι πάντως με τη σειρά της άλλο «μυστήριο» καθότι δεν αποδεχόταν μέχρι χθες καν τη διαδικασία κατάθεσης της οικονομικής της πρότασης και του επιχειρηματικού σχεδίου της στην Ernst & Young η οποία είναι ο επίσημος σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Φαρμάκης είχε σειρά επαφών ακόμη και με κυβερνητικά στελέχη στα οποία έλεγε ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία της τράπεζας. Αυτή η γραμμή άλλαξε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πούρη καθώς τα πράγματα έφτασαν πια στο μη παρέκει… Φαίνεται ότι ο κ. Φαρμάκης πείσθηκε από τον κ. Πούρη ότι «η Ernst & Young εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο πιστωτή» κι ας τη θεωρεί ανεπίσημο φορέα.

Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο κ. Φαρμάκης λέει ότι «μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα καταθέσουμε όλα τα παραστατικά και το επιχειρησιακό μας σχέδιο, αλλιώς θα φύγουμε από τη διαδικασία».

Τονίζει πως «το δικό μας επιχειρησιακό σχέδιο είναι πολύ καλύτερο από του κ. Φέκερ, για εμάς η στάση απέναντι στους εργαζομένους είναι θέμα υπόληψης των κεφαλαίων που διαχειριζόμαστε», ενώ δεν κρύβει ότι το σύνολο της πρότασης που θα καταθέσουν φτάνει τα 130 εκατομμύρια. Εάν και εφόσον η Kingsley Capital Partners καταθέσει όντως τα παραστατικά που απαιτούνται και δημοσιοποιήσει το επιχειρηματικό της πλάνο για την ΕΒΖ, η συζήτηση και ο διαγωνισμός θα μπουν σε νέα βάση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι η υπόθεση «στρατηγικός επενδυτής για την ΕΒΖ» θα τελειώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ ο διαγκωνισμός αποβαίνει και σε όφελος της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να τρέξει και την υπόθεση απόδοσης και καταλογισμού ευθυνών -πολιτικών και ποινικών- σε όσους έφεραν την ΕΒΖ σε αυτό το σημείο.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις