Ξαφνική έξαρση του πράσινου σκουληκιού σε βαμβακοφυτείες του Έβρου

Ξαφνική έξαρση του πράσινου σκουληκιού σε όψιμες βαμβακοφυτείες του βορείου Έβρου αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες από παραγωγούς.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για μεγάλες απώλειες, σε αρκετές περιπτώσεις για ολοκληρωτική καταστροφή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ορεστιάδας, οι οποίοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι, αναλογικά με τα συνολικά στρέμματα της περιοχής, οι ζημιές δεν είναι εκτεταμένες και η κατάσταση ελέγχεται.

«Δεν υπήρχαν ενδείξεις από τις εντομοπαγίδες, ωστόσο σε πολλά στρέμματα το πράσινο σκουλήκι έχει προκαλέσει, όντως, μεγάλη ζημιά τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Απόστολος Χατζηαγγελάκης. Ο ίδιος συνέστησε στους καλλιεργητές να παρακολουθούν επισταμένα τις φυτείες τους, ώστε να παρέμβουν έγκαιρα με τα ενδεδειγμένα φυτοφάρμακα, σε συνεργασία με τους γεωπόνους-συνεργάτες τους.

Ο κ. Χατζηαγγελάκης εκτίμησε ότι η εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού ήταν αποτέλεσμα πολυπαραγωγικών αιτίων και ευνοήθηκε από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν το φετινό καλοκαίρι, θυμίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και προ πενταετίας. Από την πλευρά τους, οι πληγέντες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι ζημιές από το πράσινο σκουλήκι δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις