Πενταμερής συνάντηση Γ. Σταθάκη με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Βουλγαρία , Σερβία, Ισραήλ

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πενταμερής συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο περιθώριο του συνεδρίου «Southeast Europe Energy Forum», που διοργάνωσε το  Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συζήτησε με τους ομολόγους, τον Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes, την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, τον Υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic και τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz.

Όλες οι πλευρές συμμερίζονται κοινούς στόχους:

·         Ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή

·         Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας

·         Περαιτέρω διασύνδεσης των υποδομών

·         Ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς

Στη βάση αυτή συζητήθηκαν βασικοί παράμετροι ενός σχεδίου περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων και οι προκλήσεις, βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, δεδομένων των εξελίξεων στην παραγωγή διεθνώς.

Τα όλο και πιο εντυπωσιακά ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, ενισχύουν τη σκοπιμότητα κατασκευής αγωγών μεταφοράς στη βαλκανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά.

Μια δεύτερη επιλογή τροφοδοσίας αποτελεί το LNG και η καλύτερη αξιοποίησή της προϋποθέτει την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών.

Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι συνεργασίας και ανάπτυξης των διασυνδέσεων μεταξύ των όμορων κρατών, σε μια περιοχή όπου ήδη αναπτύσσεται ραγδαία η αγορά ενέργειας, ενόψει και της ενεργοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

Το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε μια νέα εποχή ιστορικής μετάβασης του ενεργειακού τομέα και τις συνεργασίες που αναπτύσσονται, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο «Southeast Europe Energy Forum» που διοργάνωσε το  Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

«Ολόκληρη η περιοχή, από γεωγραφική σκοπιά, αποτελεί την κύρια πύλη μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή μετάβαση στη νέα εποχή φυσικού αερίου είναι όλες οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να δημιουργήσουν συνέργιες και δίκτυα», τόνισε ο Υπουργός.

Στάθηκε στα μεγάλα έργα κομβικής σημασίας, που αφορούν στην προώθηση διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και εναλλακτικών οδών διέλευσης, με στρατηγικό διεθνές ενδιαφέρον και σημειώνουν σημαντική πρόοδο:

  • Την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι σωλήνες για την κατασκευή του έχουν πλέον συγκολληθεί στο 90% της διαδρομής και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με αζέρικο αέριο.
  • Το Διασυνδετήριο Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από το TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την επέκταση στα Βαλκάνια. Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του έργου και σύντομα ξεκινά η κατασκευή.
  • Την κατασκευή γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβία, που θα ενισχύσει τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του συστήματος «Κάθετου Διαδρόμου».
  • Την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και θα ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του γειτονικού κράτους και της ευρύτερης περιοχής.
  • Για τον αγωγό EastMed, όπου έχουν προχωρήσει οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς σε Κύπρο και Ισραήλ για την προώθηση του έργου. Υπάρχει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στο Ισραήλ μέσα στο Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Κρίσιμη είναι, επίσης, η δημιουργία πολλαπλών εισόδων για την περαιτέρω επέκταση της βαλκανικής αγοράς, καθώς αναπτύσσεται η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αναδεικνύοντας τη χώρα σε σημαντική ενεργειακή πύλη.

  • Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, που πλέον θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της χώρας.
  • Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, γνωστού ως FSRU

Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων υπογραμμίζοντας το ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, που έχουν προσελκύσει οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις