Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ από αγρότες και κτηνοτρόφους

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και, όπως ειπώθηκε, θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση μας και την δυνατότητα μας να συνεχίσουμε να παράγουμε. Μας απασχόλησαν ακόμα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε σήμερα στις 11 το πρωι να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ.

«Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών οξύνονται από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις συμφωνίες στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ που συμβάλουν στην γρηγορότερη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών, μεγαλοαγροτών και την επιτάχυνση του ξεκληρίσματός μας.

Αυτά έχουν να κάνουν με την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τις μεγάλες εισφορές στον ΕΛΓΑ χωρίς κανένα αντίκρισμα στην αποζημίωση, τις χαμηλές-ανοιχτές τιμές στα προϊόντα, το υψηλό κόστος παραγωγής, τα κάθε είδους χαράτσια όπως και τις κατασχέσεις που παίρνουν από τις τσέπες μας πάνω από το 50% του καθαρού εισοδήματος μας.

Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν είναι διαρκής, σκληρός και επίμονος. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους ώστε ο αγώνας μας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική.
Τα κυριότερα προβλήματα που εξετάσαμε είναι:
Εξαγγελίες- κοροϊδία
Εξαγγελίες δίχως αντίκρισμα για τους μικρομεσαίους αγρότες ήταν αυτές του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες, δεν ακουμπά τον αγροτικό κόσμο του Ν. Καρδίτσας και την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας. Διεκδικούμε να καταργηθεί.
Ακόμη, πρωθυπουργός και νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατέστησαν σαφές ότι οι αποφάσεις ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών ευνοούν μια μειοψηφία αγροτών με υψηλά εισοδήματα, που θα εξανεμιστεί και σε αυτούς με τη μείωση του αφορολόγητου. Ενώ οι συντάξεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο και από τις ήδη πενιχρές που παίρνουν τώρα. Την ίδια ώρα σχεδόν το 50% των αγροτοκτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ).
Διεκδικούμε κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (ν. «Κατρούγκαλου» κ.λ.π.), μείωση των υπέρογκων εισφορών του ΕΦΚΑ. Δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που σήμερα ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της υπαίθρου. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Ακατάσχετος λογαριασμός
Αν δεν υπήρχε η ΕΟΑΣΚ και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) δεν θα είχαμε καταφέρει να αποσπάσουμε τις δεσμεύσεις από το υπουργείο σχετικά με το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΚ, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, πριν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.
Αφορολόγητο
Παραμένει το αίτημα να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κερδήθηκε ύστερα από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα και διεκδικούμε 12000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3000 ευρώ για κάθε παιδί.
Τιμές
Για ακόμη μια χρονιά ζούμε το ίδιο έργο, με τις «ευλογίες» του υπουργείου και της κυβέρνησης καταγράφεται ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων ενάντια σε αγρότες και κτηνοτρόφους με τα σιτηρά, το γάλα, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα ροδάκινα κλπ. Οι πολύ χαμηλές τιμές στον παραγωγό αλλά και οι «ανοιχτές» τιμές από τις βιομηχανίες και τους εμπόρους έχουν γενικευτεί σε όλα τα προϊόντα τα τελευταία χρόνια. Εκφράζουμε ανοιχτά την ανησυχία μας για το καθεστώς που θα επικρατήσει και φέτος στις τιμές στο βαμβάκι κλπ και διεκδικούμε να μπει τέλος στο αίσχος των ανοιχτών τιμών.
Διεκδικούμε να μπει τέλος στο αίσχος των ανοιχτών τιμών.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Όχι στην αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχάνων που στο όνομα της οικονομίας της αγοράς, και με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, κερδοσκοπούν σε βάρος μας, καθώς αγοράζουν πάμφθηνα από το χωράφι και το μαντρί τα προϊόντα μας και τα πουλάνε ακριβότερα.
Κτηνοτροφία
Όμοια είναι η κατάσταση και στην κτηνοτροφία με τις χαμηλές – ανοιχτές τιμές στο γάλα και το κρέας. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται (άλλωστε έχουμε το παράδειγμα της διεπαγγελματικής στο βαμβάκι).
Καλούμε τους κτηνοτρόφους να παλέψουμε από κοινού οργανωμένα ανάμεσα σε άλλα και για:
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.
-Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος κλπ.
ΕΛΓΑ
Παραμένει απλήρωτο το 30% των περυσινών αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί από τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους.
Οι φετινές ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια της ντομάτας φέρνουν για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Παλεύουμε και διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
Κατασχέσεις – Πλειστηριασμοί
Αναμένεται εντατικοποίηση των πλειστηριασμών και κατασχέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.
ΚΑΠ
 Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
Κόστος παραγωγής
Μείωση του κόστους παραγωγής στην ενέργεια, τα μέσα και εφόδια. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως παίρνουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι και φθηνό ρεύμα.
Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε ενημερωτικές συσκέψεις και συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων για τα ζητήματα που απασχολούν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς και τη διεκδίκηση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μέσα από τη συνέχιση των αγώνων, γιατί ότι κερδήθηκε ήταν μέσα από τους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια.
Επειδή το τελευταίο διάστημα οι παραγωγοί καλούνται να περάσουν από χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία για ένταξη στο νέο αγροτικό τιμολόγιο, καλούμενοι σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώσουν χαράτσι, για το λόγο αυτό το Δ.Σ της ΕΟΑΣΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ στην Καρδίτσα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις