Γαλλία:Δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός οίνου στον κόσμο

Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων (Agreste) αναθεώρησε προς τα πάνω την τελευταία πρόβλεψή του (η οποία εκτιμούσε οινοπαραγωγή στα 46.100.000 εκατόλιτρα), παραμένοντας αρκετά πάνω από αυτό που προέβαλε η εξειδικευμένη υπηρεσία FranceAgriMer (44,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

Για πολλούς οινοποιούς, ο τρύγος του 2018 φτάνει στο τέλος του και σηματοδοτεί συνολική επιστροφή στις μέσες αποδόσεις. Σε όλους τους αμπελώνες σημειώνεται αύξηση της παραγωγής τους, χάρη στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.

Το 2018, ο γαλλικός αμπελώνας θα συγκομίσει 46,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των στατιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας (Agreste). Καταγράφεται αύξηση 27% της εθνικής παραγωγής οίνου σε σύγκριση με την χαμηλή συγκομιδή το 2017, σημειώνοντας επιστροφή σε μέσα επίπεδα (+ 6% σε σύγκριση με το μέσο όρο των πέντε ετών, που επηρεάζεται από τη μικρή συγκομιδή 2013). Η συγκομιδή 2018 πλησιάζει στο τέλος στους περισσότερους αμπελώνες, όπου η ετερογένεια των καταστάσεων μετριέται με τις αποδόσεις.

Αν και όλες οι περιοχές παραγωγής οίνου δείχνουν αύξηση της μέσης παραγωγής τους, δεν είναι όλες τους στην ίδια βάρκα. Το ωίδιο έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη Μεσόγειο και τις ακτές του Ατλαντικού, και η ξηρασία προκάλεσε ζημιές σε τοπικό επίπεδο, αντίθετα οι «ευνοϊκές βροχοπτώσεις στο τέλος του Αυγούστου» έδωσαν μια ώθηση σε όγκους. Οι περιοχές που κατέγραψαν αύξηση είναι αυτές της Champagne (+56%), της Jura (+154%), η Βουργουνδία και το Beaujolais (+21%) και η κοιλάδα του Λίγηρα (+36%).

Παρ’ ότι το Languedoc Roussillon επλήγη από περονόσπορο καταγράφει αύξηση 18%, ενώ στο Bordeaux που παρατηρήθηκε έντονη ξηρασία, καταγράφεται αύξηση +52% και στην Αλσατία +28%.

Δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο

Στην κατάσταση των εκτιμήσεων, η συγκομιδή 2018 της Γαλλίας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας παραγωγής οίνου. Η ηγέτις Ιταλία θα καρπωθεί μια πλούσια συγκομιδή περίπου στα 49 εκατομμύρια εκατόλιτρα σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο (+15%) σε 55,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα σύμφωνα με τον σύνδεσμο των οινοποιών Άλπεων (+21%). Σύμφωνα με την Semana Vitivinícola, η Ισπανία θα αυξήσει την παραγωγή της κατά 24%, κυμαινόμενη μεταξύ 43 και 44 εκατομμυρίων εκατόλιτρων.

Μετά από μια αδύναμη ευρωπαϊκή συγκομιδή το 2017, η αύξηση γενικεύθηκε και στη Γερμανία σημειώνοντας ένα άλμα 43% της παραγωγής στα 10,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις