Ο Γ. Δημαράς  στηρίζει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για τον τερματισμό της εκτροφής παραγωγικών ζώων σε κλουβιά

Στην ανάγκη τερματισμού της εκτροφής παραγωγικών ζώων σε κλουβιά σε ολόκληρη την Ε.Ε. αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, χαιρετίζοντας την εκδήλωση έναρξης της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Τέλος στα Κλουβιά» στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία έχει στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 1.000.000 υπογραφών προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποχρεωθεί να λάβει θέση για το θέμα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς, η εκτροφή ζώων σε κλουβιά αποτελεί μια βαναυσότητα. Στη σύγχρονη βιομηχανική κτηνοτροφία, τα έγκλειστα σε κλουβιά ζώα, ζουν υπό καθεστώς διαρκούς αγωνίας και πόνου, ανήμπορα να κινηθούν ή να εκδηλώσουν σχεδόν το σύνολο των φυσικών συμπεριφορών τους. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι στην ελληνική κτηνοτροφία, τα ποσοστά της χρήσης κλουβιών βρίσκονται ανάμεσα στα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 84% για τις όρνιθες, 96% για τα κουνέλια και σχεδόν 70% για τις χοιρομητέρες τονίζοντας την ανάγκη τα ποσοστά αυτά να μειωθούν σημαντικά, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι των αρχών προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αναφέρεται στην ευζωία των παραγωγικών ζώων. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία και την οικονομία αλλά και στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του κοινοβουλίου, Χαρά Καφαντάρη, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Κατερίνα Ιγγλέζη και ο οικολόγος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Stefan ECK και ο έλληνας ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος συντόνισε της συζήτηση. Ακολούθησε παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών από την Όλγα Κήκου, Διευθύντρια της οργάνωσης Compassion in World Farming στην Ευρώπη, καθώς και τοποθετήσεις από δεκάδες φορείς και οργανώσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση. 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις