Έλεγχος στα βιολογικά προϊόντα

Στη Θεσσαλία 30 βιοκαλλιεργητές διαθετούν τα προϊόντα τους στις βιολογικές λαϊκές αγορές που γίνονται 2 μέρες στη Λάρισα και από μία μέρα σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Υπάρχουν ακόμη περίπου 30 που διαθέτουν τα προϊόντα τους χονδρική.

 Ο γραμματέας του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας Φώτης Τσιαγγάλης και μίλησε για την βιολογική παραγωγή, τα προβλήματα στον κλάδο αλλά και την προστιθέμενη αξία των βιολογικών φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με τον κ.Τσιαγγάλη, στη Θεσσαλία παράγονται όλα τα είδη λαχανικών, κηπευτικών και φρούτων, εκτός από βιολογικές μπανάνες. Τα βιολογικά προϊόντα που φτάνουν στον καταναλωτή έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από το κράτος και τους οργανισμούς πιστοποίησης. Εκτός από τους ελέγχους των διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας, οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές παίρνουν δείγματα από τα προϊόντα που διατίθονται στις βιολογικές λαϊκές αγορές, τα στέλνουν για ανάλυση και κοινοποιούν τα αποτέλεσματα.
Ωστόσο, είναι θέμα χρόνου, στη διαδικασία ελέγχου να μπουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Όπως είπε ο Φώτης Τσιαγγάλης, ο νόμος έχει ψηφιστεί και εκκρεμούν κάποιες διευκρινήσεις. Οι καταναλωτές, πάντως, θα συμμετέχουν στη διαδικασία, π.χ της δειγματοληψίας, από ποιά προϊόντα, σε ποιά συχνότητα κλπ, σε ότι αφορά τη λειτουργία των βιολογικών λαϊκών αγορών.

Αίτημα των βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο κατάβαλλονται οι επιδοτήσεις για τα βιολογικά, καθώς παρατηρείται το εξής φαινόμενο:
αγρότες λαμβάνουν επιδότηση πχ για βιολογικό τριφύλλι, με μια απλή βεβαίωση, και τελικά το καλλιεργούν ως συμβατικό και το πωλούν επίσης ως συμβατικό.
Οι βιοκαλλιεργητές ζητούν η όποια επιδότηση να δίνεται, εφόσον ο δικαιούχος παράξει τελικό βιολογικό προϊόν. Επίσης, θεωρούν ότι πρέπει η βιολογική καλλιέργεια να ασκείται μόνο σε απομονωμένες περιοχές και όχι εκεί όπου ακριβώς δίπλα καλλιεργείται η γη με συμβατικό τρόπο, φυτοφάρμακα και χημικά.

Στη Λάρισα η βιολογική λαϊκή αγορά λειτουργεί κάθε Τρίτη 7.00-13.00 στην οδό Αθηνάς στο Αλκαζάρ και κάθε Παρασκευή απέναντι από τη ΔΟΥ.

Στο Βόλο, κάθε Σάββατο 7.00-14.00 απέναντι από τη νέα Ιχθυαγορά.

Στα Τρίκαλα, κάθε Τετάρτη 7.00-13.00 κοντά στον ΟΤΕ.

Στην Καρδίτσα, κάθε Πέμπτη 7.00-14.00 στην παλιά αγορά.

Σε ότι αφορά τις τιμές, σε όλα τα είδη κυμαίνονται από 0,50 μέχρι 2 Ε /κιλό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις