Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε κτηνοτρόφους

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών και πρόσθεσε ότι η σχετική απόφαση έχει, ήδη, υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί, ενώ η βοήθεια θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Ο πρωθυπουργός ρώτησε τους υπεύθυνους του Συνεταιρισμού ποια τιμή δίνουν στους παραγωγούς πρόβειου γάλατος και όταν τον ενημέρωσαν είναι 0,72 ευρώ το κιλό, παρατήρησε: «Εσείς δίνετε 0,72 ευρώ την ώρα που άλλες μη συνεταιριστικές επιχειρήσεις λένε ότι δίνουν 0,75 και λένε ότι δεν "βγαίνουν", ενώ εσείς έχετε και 2 εκατομμύρια κέρδη ετησίως τα οποία δίνετε ως μέρισμα στα μέλη σας και, βεβαίως, κάνετε και νέες επενδύσεις».

Στο σημείο αυτό ο Τσίπρας ζήτησε να προβληματιστούν όλοι, διότι, όπως σημείωσε, «κάποια συμφέροντα στον τόπο μας, βρήκαν βεβαίως το έδαφος να το κάνουν, λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, που είναι οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, οι οποίο δεν γνωρίζουν γιορτές και σχόλες και βρέξει χιονίσει πρέπει να αρμέξουν τα πρόβατα και να συγκεντρώσουν το γάλα για να φτάσει στα ψυγεία».

Για το λόγο αυτό η δημόσια δαπάνη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ (158 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και 89 εκατ. ευρώ για τις μη ορεινές).

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «οργανώνουμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, το οποίο προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενώ όσον αφορά την υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού, είπε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει άμεσα τη σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Παράλληλα, είπε ότι «θα διατεθούν ποσότητες τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα, μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση μας -συνέχισε ο Πρωθυπουργός- είναι να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία της σίτισης των μεταναστών και της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους.

Και η βούληση μας τόνισε ο Πρωθυπουργός είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Αυτά, λοιπόν, και άλλα πολλά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που δείχνουν την έγνοια μας για τον κόσμο της αγροτιάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα συνεχίσουμε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με τους αγρότες και τις αγρότισσες της πατρίδας μας για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση σε ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε». Διότι, όπως εξήγησε, «αυτές οι ενισχύσεις είναι αναγκαίες γιατί μπορούν να στηρίξουν τους ανθρώπους του μόχθου και έχουμε τη δυνατότητα να τις δώσουμε χάρη στην εξαιρετική πορεία της οικονομίας, για αυτό και τις δίνουμε εκεί που πρέπει, δεν τις σπαταλάμε δεξιά και αριστερά, επιλέγουμε να τις δώσουμε στους αδύναμους, επιλέγουμε να τις δώσουμε σε αυτούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».
«Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους τα επενδύσει στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα»

Αναφερόμενος στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, είπε ότι είναι «ένα από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της πατρίδας μας για πάνω από 50 χρόνια» και συνέχισε απευθυνόμενος προς τα μέλη: «Ο συνεταιρισμός σας είναι υγιής, μεγαλώνει και εξελίσσει τη δραστηριότητά του και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα αντέχοντας στις μεγάλες πιέσεις των καιρών. Ένα εγχείρημα που πέτυχε και για αυτό πρέπει να τα αναδεικνύουμε αυτά τα εγχειρήματα που πέτυχαν και υπάρχουν πολλά στην πατρίδα μας. Αλλά υπάρχουν και κάποια που απέτυχαν και οι αιτίες είναι γνωστές. Όμως, εμείς πρέπει να αναδεικνύουμε τα πετυχημένα παραδείγματα και, κυρίως, να αναδεικνύουμε τις αιτίες για τις οποίες είναι πετυχημένα και οι αιτίες είναι η συλλογικότητα, είναι η συνεργασία. Είναι η ευθύνη για τον τόπο και για το διπλανό, είναι, αν θέλετε, η ανιδιοτέλεια των ανθρώπων που ασχολήθηκαν με το συνεταιριστικό κίνημα. Αντιθέτως, οι αιτίες εκεί όπου έχουμε αποτυχημένα παραδείγματα δεν είναι άλλες από την επιθυμία ενός εφήμερου κέρδους, αλλά και ενός άκρατου ανταγωνισμού, που οδήγησε στον εκφυλισμό των βασικών αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Τέτοια παραδείγματα, λοιπόν, σαν το δικό σας είναι πλούτος για την παραγωγή και όχι μόνο για την αγροτική παραγωγή στη χώρα μας. Και για αυτό το λόγο σήμερα, που μετά από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια από την οποία εξέρχεται η χώρα και οικονομία, όλοι αναζητούμε να θέσουμε τα θεμέλια ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, απαλλαγμένου από όσα μας οδήγησαν και στη χρεοκοπία. Σήμερα, λοιπόν, που θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων, αλλά και η ενίσχυση των υπαρχόντων είναι για μας προτεραιότητα, διότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους τα επενδύσει στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να πατήσει ξανά στα πόδια της, επενδύοντας στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Και η προσπάθειά μας είναι αυτά τα ποιοτικά προϊόντα να στηριχθούν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να αξιοποιήσουμε ταυτόχρονα και το μεγάλο πλεονέκτημα της μεγάλης τουριστικής ζήτησης».
«θα πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που παράγουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα»

Σε ότι αφορά την αγροδιατροφή είπε ότι «θα πρέπει να στηρίξουμε αυτούς που παράγουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, διότι δεν γίνεται να τους αφήνουμε έρμαιο των μεγάλων συμφερόντων, δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς μία εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «στα δύσκολα χρόνια είχαμε θέσει σε προτεραιότητα προφανώς όχι την ενίσχυση, αλλά την άμυνα γιατί αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε τρία χρόνια τώρα, την άμυνα απέναντι στους πιο αδύναμους, την άμυνα απέναντι στον αγροτικό κόσμο, την άμυνα απέναντι στον κόσμο της κτηνοτροφίας, απέναντι σε μία πολύ επιθετική στάση που είχαν όλοι όσοι ασπάζονται αυτό το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και, βεβαίως, αυτό το δόγμα ασπάζονταν και όλοι όσοι μας επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια πολιτικές από το εξωτερικό και κάποιοι, βεβαίως, που θέλουν οικειοθελώς να τις εφαρμόσουν εδώ στην Ελλάδα χωρίς να τις επιβάλουν απ΄ έξω».

«Σήμερα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «που έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε μαζί την αντεπίθεση, για να προστατέψουμε τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» και πρόσθεσε: «Ήδη, λοιπόν, μέσα στο Νοέμβριο προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. Δηλαδή, για να δώσω ένα παράδειγμα, κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, το 2019 θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές 600 ευρώ λιγότερα από ότι το 2018. Και για κάποιον ο οποίος έχει εισόδημα 10 χιλιάρικα να πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ας λένε κάποιοι ότι αυτά είναι ψίχουλα, είναι παροχολογία. Όμως, είναι αναγκαίες ενισχύσεις στον κόσμο εκείνο που πρέπει να ενισχύσουμε, διότι πλήρωσε το «μάρμαρο» της κρίσης την ώρα που κάποιοι άλλοι έβγαζαν τα χρήματά τους στις τράπεζες του εξωτερικού. Για αυτούς μπορεί να μην είναι σημαντικά αυτά τα 600 ευρώ, όμως, για τον κόσμο του μόχθου και της παραγωγής, τον αγροτικό κόσμο που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ, τα 600 ευρώ είναι πολύ σημαντικά.»
Επίσης, είπε ότι «προχωρήσαμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας, δίνοντας έτσι ένα ουσιαστικό κίνητρο να προχωρήσουν σε συνεργατικά συνεταιριστικά σχήματα, όπως και για τους κτηνοτρόφους». Ακόμη ανέφερε ότι «ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων σε συνεταιριστικά σχήματα και, με μία έννοια, αποθαρρύνουμε το μέχρι χθες διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων».

«Αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής και ο κόσμος του μόχθου»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ομιλία του και για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο εργοστάσιο του συνεταιρισμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έμεινε «πραγματικά εντυπωσιασμένος» και εξήγησε: «Παρά το γεγονός ότι αυτός ο συνεταιρισμός έχει ζωή 50 χρόνων, οι εγκαταστάσεις ήταν πράγματι εγκαταστάσεις που θα τις ζήλευε και το πιο σύγχρονο εργοστάσιο μεταποίησης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη». Επίσης, είπε ότι του έκανε εντύπωση και το θέμα των τιμών, τονίζοντας: «Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίνεται εδώ στους κτηνοτρόφους για το πρόβειο γάλα και μου απαντήσατε 1,072 το κιλό, την ίδια στιγμή που άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, μη συνεταιριστικές, δίνουν τιμή 0,75 στους κτηνοτρόφους και λένε ότι δεν βγαίνουνε κιόλας. Ενώ εσείς λέτε ότι έχετε και δυο εκατομμύρια κέρδος ετησίως, το οποίο δίδεται ως μέρισμα στα μέλη σας. Και, βεβαίως, έχετε και τη δυνατότητα να κάνετε νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής σας. Αυτό το λέω, προκειμένου όλοι να προβληματιστούμε, διότι δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους κάποια συμφέροντα στον τόπο μας βρήκαν βεβαίως το έδαφος να το κάνουν, λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ, στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής. Και ο αδύναμος κρίκος της παραγωγής είναι οι άνθρωποι του μόχθου, που καθημερινά πρέπει να ξυπνούν στις 5 το πρωί, βρέξει-χιονίσει, χειμώνα-καλοκαίρι, γιορτή ή καθημερινή, για να πάνε να αρμέξουν τα πρόβατα, να βγάλουν το γάλα για να φτάσει το γάλα αυτό στο δικό μας ψυγείο. Αυτούς θεωρούν ως τον αδύναμο κρίκο».

«Πολιτική μας βούληση», τόνισε σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός, «είναι αυτό να μην το επιτρέψουμε, διότι αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής και ο κόσμος του μόχθου» και πρόσθεσε: «Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη και τη δική σας συνεργασία, χρειαζόμαστε κυρίως, πέρα από τα θεσμικά μέσα, τους θεσμικούς τρόπους και τις παρεμβάσεις, μαζί να εμφυσήσουμε ξανά στο μέσο Έλληνα παραγωγό, κτηνοτρόφο και αγρότη τη μεγάλη αξία του συνεταιρισμού και της αλληλεγγύης. Θέλει δουλειά αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος, πρέπει να στηρίζεται ξανά σε έναν υγιή συνεργατισμό και αυτός ο υγιής συνεργατισμός περνάει μέσα και από τις αξίες που εμείς οφείλουμε να κουβαλάμε και να αγωνιζόμαστε για αυτές. Διότι δεν έχουμε ως αξία τον άκρατο ανταγωνισμό, δεν έχουμε ως αξία την αρπαχτή και το εφήμερο κέρδος, έχουμε ως αξία να φτιάξουμε υποδομές για τον τόπο μας, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, υποδομές που θα μείνουν και για την επόμενη μέρα».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τον αγώνα τον δύσκολο, γιατί δεν είναι εύκολες οι λύσεις για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση σε ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.» Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «αυτή την περίοδο το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα είναι η συνάντηση όλων αυτών των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, που θα πάρουν στις πλάτες τους τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος έχει περίοπτη θέση σε αυτό το εθνικό προσκλητήριο της νέας εποχής για τον τόπο και το λαό μας.»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις