Έρχονται ΚΥΑ για γάλα και τσίπουρο

Μίλησε ο Σταύρος Αραχωβίτης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή την επίσκεψή του στον Τύρναβο και τη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Τυρνάβου, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Σαρχώση, με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Ο κ.Αραχωβίτης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τα αποστάγματα που θα τακτοποιεί τις συγχύσεις ενός παλαιού και ξεπερασμένου πλέον καθεστώτος που ισχύει από το 1920…

Το τσίπουρο Τυρνάβου, η ρακή στην Κρήτη και η τσικουδιά σε άλλες περιοχές της χώρας είναι εξαιρετικά προϊόντα και θα τα προστατεύσουμε, είπε ο υπουργός Αγρ.Ανάπτυξης, με έναν τρόπο που θα συνδυάζει και την υποχρέωσή μας απέναντι στην Ε.Ε (η οποία θεωρεί ότι παραβιάζουμε τους κοινοτικούς κανονισμούς για τα ποτά) και τους αμβυκούχους που επιθυμούν τα διήμερα. Όμως, πρέπει να μπει τάξη στη διακίνηση. Ο Τύρναβος έχει εξαιρετική εμπειρία στο θέμα του αποστάγματος και θα αξιοποιηθεί για τη νέα ρύθμιση, είπε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Σε ότι αφορά τις ζημιές σε ροδάκινα και αχλάδια λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν αποζημιώθηκαν απο τον ΕΛΓΑ λόγω μή κάλυψης των ζημιογόνων αιτίων, αυτές οι ζημιές θα καλυφθούν εν μέρει από το πρόγραμμα de minimis. Με το ίδιο καθεστώς ενισχύονται και οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Ο κ.Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι η νέα ΚΥΑ γάλακτος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Προβλέπει και αύξηση των ελέγχων και συνδυασμό και συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών. Επίσης η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει αύξηση των προστίμων και αφαίρεση άδειας. Ήδη, οι γαλακτοβιομηχανίες πήραν το μήνυμα, αφού οι τελευταίοι έλεγχοι έφεραν ευρήματα, είπε ο υπουργός. Η φέτα είναι ΠΟΠ και είναι προτεραιότητα η προστασία της. Στην Ευρωβουλή οι βουλευτές μας καταψήφισαν τη συμφωνία CETA και ίδια θα είναι η στάση μας και όταν έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε. Μέλημά μας είναι και η τόνωση της κατανάλωσης της φέτας και αυτό θα γίνει άμεσα μέσα από προγράμματα διανομής, ΤΕΒΑ, σχολικά γεύματα κλπ.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό ο κ.Αραχωβίτης εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Δεν πρέπει η θετική πορεία της οικονομίας που αποτυπώνεται π.χ με τη θεαματική αύξηση των εξαγωγών, τη μείωση της ανεργίας κλπ να ανακοπεί τώρα. Δεν είναι προς όφελος κανενός. Η χώρα έχει πλέον άλλες δυνατότητες μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Η μεταμνημονιακή εποχή οικοδομείται πάνω σε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο έχει ως θεμέλιο λίθο την πρωτογενή παραγωγή. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου είναι πραγματικότητα και το έχετε δει, μετά τον Αύγουστο πόσα πράγματα μπόρεσαν να ξεπεραστούν ενώ για πολλά χρόνια λίμναζαν, επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις