Προβληματισμός, αλλά έντονο ενδιαφέρον για τευτλοκαλλιέργεια

Δεκάδες τηλεφωνήματα δέχεται τις τελευταίες ημέρες, από αγρότες, το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας, μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για τα τεύτλα, τη λειτουργία των εργοστασίων σε Πλατύ και Ορεστιάδα και τη διανομή σπόρων στους καλλιεργητές.

Παρά το γεγονός ότι στο εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας υπάρχουν σπόροι για περίπου 20.000 στρέμματα, η διανομή τους δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί σχετική εντολή από τη διοίκηση της Βιομηχανίας. «Αν μας δοθεί εντολή, σε μια ώρα μπορούμε να αρχίσουμε να μοιράζουμε σπόρους», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γεωπόνος του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, Δημήτρης Φωτιάδης, τονίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι αγρότες του Έβρου αλλά και της Ροδόπης. «Η σπορά, βέβαια, θα έπρεπε αυτήν την εποχή να είναι προς το τέλος της», σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, καθώς, όπως είπε, «τα τεύτλα είναι η πρώτη εαρινή καλλιέργεια και ακολουθούν οι υπόλοιπες».


Κατέθεσε δε την εκτίμηση πως την παρούσα χρονική περίοδο είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 20 χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς οι αγρότες έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και, ήδη, εκτάσεις που ήταν κατάλληλες για τεύτλα έχουν σπαρθεί με άλλες καλλιέργειες. Κι ενώ οι αγρότες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την τευτλοκαλλιέργεια, την ίδια ώρα θέτουν και μια σειρά ερωτήματα, «τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν», σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα ζητήματα που τίθενται σχετικά με τον συμβαλλόμενο στις συμβάσεις καλλιέργειας, το τιμολόγιο που θα ισχύσει αλλά και το θέμα των εκκρεμών πληρωμών. «Στην περιοχή Ορεστιάδας, 93 καλλιεργητές δεν έχουν αποζημιωθεί για τα ασυγκόμιστα του 2017, εκκρεμεί η πληρωμή 25 αγροτών που δε κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους από την Τράπεζα Σερρών για την παραγωγή του ίδιου έτους, ενώ απλήρωτα είναι και τα τεύτλα της περυσινής περιόδου (2018)», είπε συγκεκριμένα ο γεωπόνος του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας. Ο ίδιος έθεσε, τέλος, και τον προβληματισμό που επικρατεί μεταξύ των τευτλοπαραγωγών, αναφορικά με το ποιος θα «δουλέψει» τα εργοστάσια, αφού οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας είναι σε διαδικασία μετάταξης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις