Σ.Αραχωβίτης: Κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά για την ΕΒΖ

Σημαντική εξέλιξη για τη Βιομηχανία Ζάχαρης υπήρξε το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά από τον επενδυτή Λούκας Φέκερ, η οποία ελέγχθηκε και έγινε δεκτή από την Τράπεζα Πειραιώς. Στο θέμα αναφέρθηκε εχθές, σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος πως η λειτουργία του εργοστασίου Ορεστιάδας θα προχωρήσει ομαλά για την επόμενη περίοδο (2020). Όσον αφορά την απορρόφηση των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από άλλους φορείς του Δημοσίου, ο κ. Αραχωβίτης εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύντομα λύση και για ένα μικρό αριθμό εργαζομένων που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί. Αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας, σημείωσε ότι, τόσο οι ενισχύσεις de minimis που δόθηκαν στους παραγωγούς όσο και η αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση που καταβλήθηκε φέτος για τα τεύτλα, αποτέλεσαν στοχευμένες κινήσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος.
 

Απαντήσεις για βαμβάκι, σιτηρά
Ο κ. Αραχωβίτης έδωσε απαντήσεις και για το θέμα της συνδεδεμένης στο βαμβάκι, τονίζοντας ότι αυτή καταβλήθηκε στο σύνολο σχεδόν των παραγωγών, ενώ για τις ελάχιστες περιπτώσεις που έμειναν εκτός πληρωμών, μεταξύ των οποίων και οι περίπου 40 παραγωγοί από τον Έβρο, ανέφερε πως θα εξεταστεί τρόπος να μην μείνουν αποκλεισμένοι από την ενίσχυση. Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται η κατάθεση φακέλου για την πληρωμή ενισχύσεων από το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και για τους παραγωγούς σιτηρών που είχαν μεγάλες απώλειες εξαιτίας της περσινής ανομβρίας. “Πρόκειται για εθνικά χρήματα, ωστόσο χρειαζόμαστε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατηρώντας ότι “η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη, με πολλά προβλήματα”.

Για τα προγράμματα βιολογικών και μεταποίησης
Για το πρόγραμμα των βιολογικών καλλιεργειών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι “είναι περιβαλλοντικό και όχι επιδοματικό” και θύμισε ότι “επειδή η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη, το υπουργείο προχώρησε σε υπερδέσμευση, από την οποία θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τη Θράκη, ώστε να γίνουν οι περισσότερες δυνατές εντάξεις. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αραχωβίτης, η ανακοίνωση για το ακριβές ποσό που θα διατεθεί θα γίνει τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων από την πρώτη αξιολόγηση. Εν τω μεταξύ, σημαντικό για τον Έβρο χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και το πρόγραμμα μεταποίησης, στο οποίο, όπως είπε, εντάχθηκαν αρκετές επενδυτικές προτάσεις του νομού, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν περίπου 6.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή. “Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει όλο τον πρωτογενή τομέα, αφού ενισχύεται η μεταποίηση”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Αραχωβίτης, φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα την ελληνική οικοαγροτική εταιρεία Hellas Frost που εδρεύει στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου, την οποία επισκέφθηκε εχθές το πρωί, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Έβρο. “Είναι μία μονάδα-πρότυπο, με ισχυρή παρέμβαση στην αγορά και στην απασχόληση”, σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως “τέτοιες μονάδες-πρότυπα πρέπει να δημιουργηθούν σε ολόκληρο τον Έβρο, όπου υπάρχουν οι προοπτικές και οι δυνατότητες”.


Δύο μόνιμοι κτηνίατροι για τον Έβρο
Σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Αραχωβίτης και την έγκριση πρόσληψης 172 μόνιμων κτηνιάτρων που θα ενισχύσουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Από αυτούς, δύο προορίζονται για τις Κτηνιατρικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, στις οποίες έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2000, σημείωσε ο υπουργός. “Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι όντως υποστελεχωμένες όλα αυτά τα χρόνια, ωστόσο, σταδιακά, περνάμε πλέον σε μία εποχή κανονικότητας”, υποστήριξε συγκεκριμένα.

10 εκ. ευρώ για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου Ερυθροποτάμου
Με 10 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το μέτρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις γεωργικές υποδομές το έργο υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου. “Τις επόμενες ημέρες θα υπογράψω την ένταξή του” ανακοίνωσε ο κ. Αραχωβίτης, υπογραμμίζοντας πως ήταν το μόνο έργο της Θράκης που κατατέθηκε για ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο του υπουργείου. Η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου Ερυθροποτάμου θα μειώσει τις απώλειες, θα αυξήσει την απόδοση και θα βελτιώσει τη διαχείριση της απόληψης νερού, ώστε να περιοριστούν οι πιέσεις από τη γεωργία στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα.

Παράταση για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ
Τέλος, ο κ. Αραχωβίτης προανήγγειλε παράταση ενός μηνός στην κατάθεση των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης. “Η προθεσμία λήγει κανονικά στις 15 Μαΐου, ωστόσο έχουμε εξασφαλίσει παράταση. Οι αγρότες, όμως, θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν τις δηλώσεις τους στο ΟΣΔΕ, γιατί ο καιρός περνάει. Οι απαιτήσεις και η γραφειοκρατία είναι αρκετές, οπότε δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”, επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις