Αντιδράσεις για τη διατροφική επισήμανση, που λειτουργεί υπέρ της βιομηχανίας οίνων

Γραπτή ερώτηση υπέβαλε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Ιταλός Angelo Ciocca μέλος της πολιτικής ομάδας του Κινήματος για την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF με 28 ευρωβουλευτές μέλη), σχετικά με την ανισότητα που επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις για τη διατροφική επισήμανση (θερμίδες) και τα συστατικά, μεταξύ της βιομηχανίας οίνου και των μικρών οινοποιείων.

Ο κ. Ciocca μεταξύ άλλων αναφέρει:

Όπως είναι γνωστό στις 13 Μαρτίου 2017, η Επιτροπή έστειλε έκθεση στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση των αλκοολούχων ποτών με συστατικά και πληροφορίες για τη διατροφική δήλωση.

Οι παραγωγοί οινοπνευματωδών ποτών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του οίνου, είχαν ένα έτος για να δημιουργήσουν ένα σύστημα αυτορρύθμισης. η Επιτροπή όμως θα επιβάλει υποχρεωτική ρύθμιση εάν δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα αυτορρύθμισης μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου.

Ο γεωργικός τομέας βομβαρδίζεται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προκαλούν περισσότερη ζημιά από ό, τι καλό. Επιπλέον, η ανάγκη των καταναλωτών να παρακολουθούν τις διατροφικές πληροφορίες των αλκοολούχων ποτών βρίσκεται αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή σφαίρα των αφηρημένων ιδεών.

Στην προαναφερθείσα έκθεση, η Επιτροπή αναφέρεται στην «βιομηχανία» του τομέα, ξεχνώντας ότι μια τέτοια ρύθμιση θα αυξήσει το κόστος για τις μικρές και μεσαίες αμπελοοινικές εταιρείες και ότι ο ίδιος ο οίνος επηρεάζεται από φυσικές και όχι από βιομηχανικές μεταβολές, οι οποίες μεταβάλλουν τις διατροφικές μεταβλητές από ένα χρόνο στον επόμενο.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, δεν θα μπορούσε η Επιτροπή να υποστηρίξει ότι η πρόταση πρέπει να επανεξεταστεί για να αποφευχθεί η καταστροφή αυτού του τμήματος του γεωργικού τομέα;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις