Στρατάκος από την Τριφυλία για τα εργόσημα

“Οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή ώστε να βελτιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που έχει η Μεσσηνία και η Τριφυλία στον αγροτικό τομέα” τόνισε από την Τριφυλία, όπου βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία«. 

Και σημείωσε ότι εργάζονται από κοινού με το υπουργείο Εργασίας για να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα του εργοσήμου. Χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκος μεταξύ άλλων τόνισε: «Βρισκόμαστε σ’ ένα νομό όπως η Μεσσηνία, έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό με πολύ δυναμικές καλλιέργειες και ειδικότερα στην περιοχή της Τριφυλίας έχουμε την τύχη να χτυπάει, ουσιαστικά, η καρδιά της αγροτικής παραγωγής, κυρίως όσον αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Μια περιοχή η οποία έχει επενδύσει σε νέες καλλιέργειες, έχει επενδύσει σε νέες τεχνολογίες και αυτό έχει φέρει τ’ αποτελέσματα, τα οποία όλοι εσείς καρπωνόσαστε και ουσιαστικά έχετε οφέλη στην περιοχή. Είναι προϊόντα τα οποία έχουν, κατά κύριο λόγο, εξαγωγικό χαρακτήρα και είναι πρεσβευτές όχι μόνο της Τριφυλίας αλλά και γενικότερα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στο εξωτερικό. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική περιοχή ως προς τον αγροτικό της χαρακτήρα και όλοι εμείς οι οποίοι υπηρετούμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή ούτως ώστε να μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα τα οποία υπάρχουν και να μειώσουμε τα μειονεκτήματα τα οποία επίσης υπάρχουν».

Σε ό,τι αφορά τα εργόσημα ανέφερε: «Οπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τους εργάτες γης. Υπάρχουν καλλιέργειες οι οποίες έχουν εποχικό χαρακτήρα ως προς την περίοδο της συγκομιδής τους. Αλλη είναι η περίοδος συγκομιδής στο πορτοκάλι, άλλη είναι η περίοδος συγκομιδής στην ελιά, άλλη η περίοδος συγκομιδής στο ακτινίδιο ή στο επιτραπέζιο σταφύλι, επομένως θα πρέπει να δούμε πώς πρέπει να “εκμεταλλευτούμε” το εργατικό δυναμικό το οποίο έρχεται από Τρίτες Χώρες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει μ’ ένα νόμιμο τρόπο και διακριτό ν’ αποτελέσει ένα κομμάτι του εργατικού δυναμικού για την υποβοήθηση των εργασιών που απαιτεί μια αγροτική εκμετάλλευση. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τόσο το Υπ.Α.Α.Τ. όσο και το υπουργείο Εργασίας, που ουσιαστικά είναι και το κύριο υπουργείο το οποίο έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων, των βουλευτών και των εκπροσώπων των αγροτικών – παραγωγικών τάξεων προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη εκείνη τεχνική η οποία θα μπορέσει να δώσει λύση σ’ ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα θα ’ναι μια λύση νόμιμη και βιώσιμη». 

ΠΗΓΗ: gargalianoionline.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις