Ξενικά είδη έχουν εισβάλλει και καταστρέφουν την Κέρκυρα

Μεγάλη ζημιά έχουν προκαλέσει στο περιβάλλον της Κέρκυρας και στην γεωργική παραγωγή τα ξενικά είδη που έχουν εισέλθει τα οποία καταστρέφουν την φυσιολογική αλυσίδα της ζωής. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης γεωργίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σταμάτη Γκίνη έχουν εισέλθει στις θάλασσες μας διάφορα περίεργα ψάρια, καβούρια και ασπόνδυλα. Στην Κέρκυρα η δυναμική είσοδος από το μπλε καβούρι, ένα είδος που κατατρώγει ότι βρει μπροστά του, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη λίμνη Αντινιώτη και στις Αλυκές της Λευκίμμης.

Ο μυοκάστορας επίσης μπήκε επιθετικά σε όλα τα σημεία που τρέχουν ρυάκια και ποταμάκια. Εκείνο που είναι το πιο επιθετικό και καταστρεπτικό από όλα είναι ο μαύρος αλευρώδης. Πρόκειται για ένα έντομο που έχει «μαυρίσει» τις λεμονιές, πορτοκαλιές και κληματαριές στη Μέση Κέρκυρα, πρόσφατα επεκτάθηκε και στη Νότια και οδεύει προς το Βορρά. Αυτό το ξενικό είδος έχει θέσει την Κέρκυρα σε καραντίνα.

Δηλαδή απαγορεύεται να μεταφέρει κανείς έστω και ένα λεμόνι στην με το καράβι στην απέναντι ακτή. Ο λόγος είναι ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ο τρόπος καταπολέμησης του και τα όποια φάρμακα απλώς καθυστερούν την καταστροφή. Η μόνη ελπίδα που διαφαίνεται είναι οι έρευνες που γίνονται στα ινστιτούτα της Ιταλίας και από τις οποίες πιθανόν να έχει βρεθεί ένα άλλο έντομο εχθρός του μαύρου αλευρώδη. Η διεύθυνση Γεωργίας Ιονίων Νήσων οργανώνει ένα συνέδριο τον ερχόμενο Μάρτιο με ανάλογα θέματα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις