Αποζημιώσεις για το δάκο και τρόποι αντιμετώπισής του

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για να λάβουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τις αποζημιώσεις τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο οργάνωσης και εκτέλεσης της δακοκτονίας.

Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, μεταξύ αγροτικών στελεχών από το νησί και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, Γιώργου Στρατάκου.

Στο Υπουργείο αναζητούν τρόπους και καλύτερη οργάνωση για να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στη φετινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, καθώς εκτιμούν πως μια επανάληψη των ίδιων φαινομένων και φέτος δεν είναι απίθανη. Στη συνάντηση έγινε γνωστό πως έχει δεσμευθεί ένα επιπλέον κονδύλι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την Κρήτη, με την επισήμανση πως εφόσον κριθεί αναγκαίο, το συγκεκριμένο ποσό ενδέχεται ακόμα και να αυξηθεί.

 

Παρέμβαση από το ΙΤΕ

Στο μεταξύ, εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του δάκου θα πρέπει να αναζητήσουν οι ελαιοκαλλιεργητές καθώς οι λύσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρες, προτείνει ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Εντομολογίας του ΙΤΕ, καθηγητής Γιάννης Βόντας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του προς την Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να υπάρχουν ευέλικτες επιτροπές τοπικών φορέων, στις οποίες θα συμμετέχουν τόσο επιστήμονες όσο και τοπικοί φορείς που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει τουλάχιστον για μια διετία να περιοριστεί κατά πολύ ή ακόμα και να σταματήσει η χρήση πυρεθροειδών σκευασμάτων εναντίον του δάκου στην Κρήτη, και οι καλλιεργητές να προτιμήσουν εναλλακτικά σκευάσματα, ώστε να μειωθεί η ανθεκτικότητα του εντόμου σε αυτά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις