Eντός Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό  για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων

Eντός Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό και κυρωτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, όπως δήλωσε  ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Μάλιστα, ο οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τη «μάστιγα» των ελληνοποιήσεων, σκοπεύει να εντάξει άμεσα και άλλα προϊόντα, στο ελεγκτικό σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τα αβγά και το μέλι να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρεί τις ελληνοποιήσεις μεγάλη πληγή για τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στα σύνορα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν στα τελωνεία ελεγκτές, γεωπόνοι και κτηνίατροι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως παλαιότερα είχαν παρθεί αποφάσεις και είχε απασχολήσει   στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας το θέμα της απάτης στα τρόφιμα, θέμα το οποίο επειδή αγγίζει το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων κατέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα διασυνοριακής συνεργασίας των Αρχών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν εγκλήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα και των οποίων η εγκληματική δράση υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι εθνικές νομοθεσίες και να εναρμονιστούν στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός ενιαίου ορισμού της απάτης σχετικά με τα τρόφιμα, καθώς επίσης και να συντονιστούν για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στο θέμα της επισήμανσης (labelling) των προϊόντων υπογράμμισε ότι «η αναγραφή της προέλευσης στα τρόφιμα αποτελεί ολοένα και περισσότερο ισχυρή επιθυμία των Ευρωπαίων καταναλωτών και αγροτών και συνδέεται με την απαίτηση για ακριβέστερη πληροφόρηση, αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σειράς ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών.

Η ΕΕ έχει κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθιστώντας υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα θέσπισης εθνικών μέτρων, προσωρινού όμως χαρακτήρα. Σημειώνω εδώ, ότι η χώρα μου εφαρμόζει εθνικά μέτρα για την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Θεωρούμε ότι, στα πλαίσια ενίσχυσης της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής στην Ένωση και της νέας στρατηγικής «από το χωράφι στο τραπέζι», θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής και η βελτίωση της πληροφόρησης που παρέχεται στους καταναλωτές».

Ο κ. Βορίδης τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή των γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως στα τρόφιμα και παρακίνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Σε κοινή τους δήλωση οι Υπουργοί Γεωργίας Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας επισημαίνουν ότι:

• η ευρωπαϊκή νομοθεσία που σχετίζεται με τη σήμανση προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και των ειδών διατροφής πρέπει να εξελιχθεί για να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των καταναλωτών.

• επιθυμούν η βελτίωση της επισήμανσης της γεωγραφικής ένδειξης να αναδειχθεί σε έναν από τους τομείς εργασίας της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «από το χωράφι στο τραπέζι».

• καλούν για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο θέμα της επισήμανσης της προέλευσης των διατροφικών προϊόντων και των συστατικών των τροφίμων και αναμένουν προτάσεις από την Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις